Elsemiek Corvers liet haar, gewenste, zwangerschap afbreken omdat bij haar kindje het syndroom van Down werd vastgesteld.

Zij besloot andere mensen in dezelfde situatie te helpen met een website met onafhankelijke informatie over zwangerschapsbeëindiging en ze schreef ook een kinderboek zodat kinderen beter kunnen bevatten waarom er geen broertje of zusje komt:

Elsemiek: “We hebben een oudere zoon, die was tijdens dit traject 2.5. Ik moest hem gaan uitleggen wat er ongeveer ging gebeuren. Dat hoeft echt niet tot in detail: hij hoefde nu nog niet te weten dat wij de zwangerschap bewust hebben afgebroken, dat zal later nog wel komen, maar dat hoeft een peuter nog niet te weten. Maar peuters en kleuters hebben wel heel duidelijk de behoefte aan een verhaal met een kop en een staart. Dus als je, zoals wij, hebt verteld, dat er een baby in mama’s buik zit en die baby komt er niet en je wordt geen grote broer van een broertje of zusje waar je mee kan spelen, dan moet je dat op de een of andere manier uitleggen. Zodat je kind begrijpt wat er aan de hand is, dat de tranen die je huilt niets met hem te maken hebben maar met het verdriet dat er rondom dit kind is.”

Waren er nog geen boeken over dat onderwerp?

“Ik vond in elk geval geen geschikt boek. Wel allemaal boeken over dood, van opa’s en oma’s tot olifanten en kikkers, maar niets dat bij onze situatie aansloot. Dus toen ben ik zelf gaan schrijven, in de hoop dat daar iets uit zou komen dat ook geschikt zou zijn voor een grotere groep. Een vriendin van mij is illustratrice en zij heeft de illustraties gemaakt.”

Wat wil je met dit boek bereiken?

“Ik heb het zo geschreven dat het geschikt zou zijn voor zowel een miskraam als een zwangerschapsafbreking. Een peuter of kleuter heeft vaak genoeg aan: baby is er, baby is ziek, baby gaat dood. Dat is in het kort het verhaal. Het lijkt mij heel mooi als er in elke verloskundigenpraktijk een uitleenexemplaar zou liggen zodat je dat mee kan geven. Idealiter met een uitleenkaart waar ouders de naam van hun kind in opschrijven zodat andere ouders kunnen zien dat ze niet de enigen zijn. Niet alleen hebben ouders dan iets praktisch dat ze thuis kunnen inzetten, maar ook die dubbele laag: de kindjes worden genoemd en je bent dus niet alleen.”

Wil jij het boek in jouw verloskundigenpraktijk? Wij mogen 3 exemplaren weg geven! Laat hieronder een bericht achter en onder de reacties verloot uitgeverij Ogentroost die exemplaren!