Ben je verloskundige? Dan heb je ongetwijfeld ook te maken met vrouwen die ooit een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hadden. Of een abortus, of een mola-zwangerschap. Miriam van Kreij van MirreMaan helpt vrouwen om rust te vinden rond hun ongeboren kind. Ze geeft bijvoorbeeld een workshop voor vrouwen die ooit een miskraam hadden. En ze is de auteur van het e-boek ‘Had je ooit een miskraam?’. Miriam werkt vanuit familieopstellingen, systemisch werk: “Een miskraam is niet alleen een fysieke ervaring. Ook op de laag van de ziel is het belangrijk dat het ongeboren kindje plek krijgt.”

Je zegt dat ongeboren kinderen belangrijk zijn, wat bedoel je daar mee?

“De ongeboren kinderen doen er ook toe. Vaak onbewust. Het doet de aanstaande moeder goed als er aandacht is voor een ongeboren kindje. Ook als de miskraam jaren geleden is. Dat geeft rust. Een miskraam is niet alleen een fysieke ervaring. Ook op de laag van de ziel is het belangrijk dat het ongeboren kindje plek krijgt. In de kinderrij bijvoorbeeld. Dat plek geven kan natuurlijk op allerlei manieren. In mijn e-boek lees je veel praktijkverhalen van vrouwen.”

Verloskundigen hebben al aandacht voor eerdere miskramen. Wat kunnen ze nog meer doen?

“Wees je ervan bewust, dat ook eerdere miskramen belangrijk zijn voor deze zwangerschap. Wat je nu meteen kunt doen is mijn e-boek lezen. Je hebt er geen e-reader voor nodig. Het heet ‘Had je ooit een miskraam?’ en is gebaseerd op de ervaringen van 500 vrouwen. Het e-boek download je gratis op www.mirremaan.nl. Je kunt er vast ideeën uit opdoen om te gebruiken in jouw praktijk. En natuurlijk kun je vrouwen doorverwijzen. Laat ze gerust het e-boek lezen. En vermoed je dat ze baat kunnen hebben bij mijn workshop? Ze zijn welkom! Dat zal de verdere begeleiding van de zwangerschap ook ten goede komen.”

Wat levert dat nou op, die aandacht voor het ongeboren kind?

“Het geeft de aanstaande moeder rust als ze het ongeboren kindje plek heeft kunnen geven. Dat is goed voor haar, voor haar zwangerschap en voor de rest van het gezin. En ook voor eventuele volgende zwangerschappen. Een verloskundige noemde nog een andere interessante insteek: vrouwen die ooit een miskraam hadden zijn bij volgende zwangerschappen vaak bezorgder. Dat is begrijpelijk. Maar misschien zijn ze wel meer gebaat bij aandacht voor het verloren kindje, dan bij extra echo’s van het nieuwe kindje? Dan hoeven we misschien wel minder controles in te plannen! Op zijn minst een interessante invalshoek!”

En als verloskundigen hier meer over willen weten?

“Ja, dan kunnen ze me natuurlijk gerust bellen of mailen op info@mirremaan.nl . Op mijn website staan diverse artikelen over de impact van ongeboren kinderen. En ik verzorg met plezier een lezing of interactieve sessie voor jou en je collega’s. Hier lees je ervaringen van andere verloskundigen. Trouwens, laat het gerust weten als je een stapeltje flyers wilt, om uit te delen aan de vrouwen in je praktijk. Dank voor jullie aandacht voor ongeboren kinderen! Goed voor de moeders en hun gezin.”

Meer informatie over Miriam of de workshop? Miriam van Kreij, info@mirremaan.nl, 06 244 15 838