De Eerstelijns Verloskundigen Coöperatie Midden-Nederland (EVCmiddenNL) is opgericht voor en door verloskundigen in de regio Utrecht. Patricia Koster geeft leiding aan deze coöperatie en is ook een van de grondleggers van het landelijke initiatief Doelmatigegeboortezorgkan.nu: “Als mensen denken ‘oei, dit is groot, ik zou niet weten waar ik moet beginnen’ dan ben ik op mijn plek”
Waarom hebben jullie EVCmiddenNL opgericht?
“We wilden onze krachten bundelen. Er komt zoveel op verloskundigen en verloskundigenpraktijken af, door met elkaar daar structuur voor te bieden en dat met elkaar te bespreken kun je als partij beter uit de voeten. Door de transitie binnen de geboortezorg wordt er nu vaker aangeklopt bij verloskundigen als ketenpartner. Door samen te gaan zijn we beter aanspreekbaar voor partners in de gezondheidszorg, maar ook bijvoorbeeld tegenover een zorgverzekeraar. Je kunt duidelijker een signaal afgeven namens een grotere groep. Aanvankelijk zaten al die praktijkjes zelf aan, in regionale overleggen, in vsv’s (verloskundig samenwerkingsverband, red.), nu zijn we als coöperatie veel beter georganiseerd en vertegenwoordigen een paar leden een grotere groep. Het is een tendens in Nederland, die coöperaties, dus we zijn ook projecten en programma’s gestart met andere coöperaties, zoals Doelmatigegeboortezorgkan.nu”
Waarom zijn jullie aan dat project begonnen?
“Heel veel van het werk van een verloskundige is onzichtbaar en niet in waarde uitgedrukt. Wat doe je nou precies als coach van een zwangere vrouw? Wat komt er bij kijken om de zorg dichtbij de vrouw te organiseren en wat levert het de maatschappij op om bij te dragen aan het voorkomen van medicalisering. Als je in de keten over integrale zorg moet praten dan moet je wel een duidelijk verhaal hebben over jouw eigen bijdrage. We noemen dat een ‘maatschappelijke business case” omdat de waarde die je als verloskundige toevoegt ook een maatschappelijke waarde heeft.”
Wat staat er dan op die website?
“Wij bieden taal en voorbeelden. We zijn met vier coöperaties gaan zitten om op te schrijven wat de maatschappelijke waarde van de verloskundige is, zodat verloskundigen dat verhaal kunnen gebruiken om gesprekken over integrale zorg te kunnen voeren. Want als je moet gaan onderhandelen over taakverdeling en ook de bekostiging van de geleverde zorg dan is het wel handig als je bagage hebt. Het idee is om kennis te delen met andere coöperaties en dan niet alleen in de eigen regio, maar ook landelijk. Om ook landelijk de krachten te bundelen.”
Wat trekt jou hier in aan?
“Het gaat om mensen in hun eigen kracht zetten, over empowerment. Ik ben iemand die van pionieren houdt, In de huidige geboortezorg weet bijna niemand hoe we aan de transitie met nieuwe geboortezorg-organisaties vorm moeten geven en hoe we dat moeten bekostigen. Ik schets een beeld en formuleer een heldere opgave en zeg ‘dit is waar we nu zijn, en dit zijn keuzes die we zien’ en dan doen we een eerste volgende stap. Ik maak het klein en behapbaar. Hiervoor vonden veel verloskundigen nog dat het hun vak niet was om leiding te geven, maar nu dat maatschappelijk van ze wordt verwacht zie ik leiders opstaan, het leiderschap in henzelf wordt wakker. Nu denken ze “kom we zetten een volgende stap in de geboortezorg van de toekomst waar we in geloven’.”
Meer informatie via: http://www.doelmatigegeboortezorgkan.nu/
Wat is volgens jou de maatschappelijke waarde van de verloskundige? Laat het ons weten!