In de zomer trekken we allemaal de hele wereld over, van kamperen in Luxemburg tot backpacken in Thailand. Aanleiding voor ons om ook eens een kijkje over de grens te nemen. Deze week: Lina Duncan, een Britse verloskundige in Mumbai, India: “Het is triest om te zien dat thuisbevallingen in een kwaad daglicht worden gesteld.”
Waarom ben je vroedvrouw geworden?
“Het was mijn roeping – Muzikanten hebben een natuurlijke gave voor muziek en ik kwam erachter dat mijn natuurlijke gave verloskunde was. Ik had al eerder andere banen gehad, maar toen ik vroedvrouw werd was het alsof dat al in me voorgeprogrammeerd zat – Ik ben hiervoor gemaakt.”
Hoe ziet men thuisbevallingen in India? Gebeurt het veel?
“Ja, ongeveer 60% van alle baby’s in India worden thuis geboren, alhoewel je dat soort cijfers in India altijd met een stevige korrel zout moet nemen omdat niemand het echt bijhoudt. In de steden zijn thuisbevallingen niet gewoon. Vanwege de hoge perinatale sterfte stimuleert de overheid moeders om in ziekenhuizen te bevallen. De traditionele vroedvrouwen zien hierdoor hun voortbestaan bedreigd omdat er allerlei voordeeltjes worden geboden als zwangeren bevallen in het ziekenhuis.
Ik doe zelf ook thuisbevallingen, samen met mijn collega. Ik kom oorspronkelijk uit Engeland, waar thuisbevallingen vrij normaal zijn en tegenwoordig weer steeds populairder worden, dus ik ben inderdaad een voorstander van thuisbevallingen bij low-risk zwangerschappen. In de steden in India gaat een zwangere vrouw voor controle naar een dokter. Dat is ook degene die haar bijstaat tijdens haar bevalling. Er zijn ook verpleegsters die een verloskundige opleiding hebben gehad, maar ze staan in de hiërarchie duidelijk onder de dokter.”
Is er veel veranderd de afgelopen jaren?
“Ja dat vind ik wel. Het geboorteproces wordt steeds verder gemedicaliseerd en verzekeringsproblemen maken thuisbevallingen in sommige landen gewoon onmogelijk. En de afgelopen jaren zie ik ook een enorme toename in het aantal keizersneden, inleidingen en ruggenprikken. Het is triest om te zien dat thuisbevallingen in een kwaad daglicht worden gesteld.”
Meer over Lina op haar website: http://www.justlink.in