In de zomer trekken we allemaal de hele wereld over, van kamperen in Luxemburg tot backpacken in India. Aanleiding voor ons om ook eens een kijkje over de grens te nemen. Deze week: Dr. Stu, de enige gynaecoloog in heel Los Angeles die vrouwen ook met een stuitligging tijdens hun thuisbevalling bijstaat.
Thuisbevallingen zijn niet gewoon in Amerika, sterker nog, in sommige staten zijn ze zelfs bij wet verboden. Stuart Fischbein, Dr. Stu, is gynaecoloog en een voorvechter van vroedvrouwen en natuurlijk thuis bevallen. Hij heeft de website http://www.birthinginstincts.com/, geeft lezingen en doet een wekelijkse podcast. “’Veiligheid’ is gewoon een excuus waar pestkoppen zich graag achter verschuilen.”
Video van Dr Stu tijdens een stuitligging bevalling
Hoe ben je betrokken geraakt bij thuisbevallingen?
“Ik ondersteun al sinds 1986 vroedvrouwen die thuisbevallingen begeleiden. In 1996 heb ik een samenwerkingsverband opgericht binnen een ziekenhuis met verloskundigen. We hebben 15 jaar lang goed werk verricht, maar we zijn nooit echt geaccepteerd door de heersende medische/verloskundige gemeenschap. Ze hebben ons vreselijk tegengewerkt, waren kleinzielig, vooringenomen en discriminerend in hoe ze met ons omgingen. En op den duur zijn ze zelfs alle veilige keuzes die we aanboden één voor één gaan verbieden. Eerst VBAC (vaginaal bevallen na een eerdere keizersnede), toen stuitligging, ondanks dat ik die al die tijd met succes wel had gedaan. Uiteindelijk mochten de verloskundigen niet eens het ziekenhuis meer in vanwege ‘veiligheidsredenen’. Zoals ik altijd zeg: ‘veiligheid’ is gewoon een excuus waar pestkoppen zich graag achter verschuilen. Het kwam er op neer dat wij als kleine praktijk de strijd aan zouden moeten gaan binden met grote ziekenhuizen met hele diepe zakken. Ik weet wel hoe die dingen aflopen. Aangezien ik veel contacten had in de thuisbevalling ‘scene’ heb ik de sprong gewaagd en ben ik ze zelf gaan doen. Dat bleek een heel erg bevredigende keuze te zijn en iets waar de vroedvrouwen in onze gemeenschap erg blij mee waren.”
Zelfs in Nederland, waar thuisbevallingen vrij normaal zijn, zou een gynaecoloog zich niet snel wagen aan een stuitligging bevalling thuis. Waarom doe jij dat wel?
“Ik heb een hele goede opleiding gehad tijdens mijn co-schappen in de vroege jaren ’80. Jammer genoeg is dat soort opleidingen zo goed als verdwenen. Er is heel veel bewijs dat als er geen andere complicaties zijn een vaginale bevalling in handen van een competent persoon veilig is voor het kind en beter voor de moeder. Mensen zijn bang gemaakt voor hoofdjes die klem komen te zitten en met het achterhaalde Term Breech Trial paper van Mary Hannah, et al, maar dat is echt geen redelijke angst. Vaginale bevalling bij stuitligging, als je het gewoon op zijn beloop laat, zal al dan niet lukken om dezelfde redenen dat ‘gewone’ bevallingen wel of niet lukken. Wij lopen tijdens thuisbevallingen niet tegen veel problemen aan omdat we beginnen met gezonde moeders en baby’s en ons zo min mogelijk bemoeien met het natuurlijke bevallingsproces dat alle zoogdieren hebben.”
Hoe ziet de toekomst eruit voor Amerikaanse thuisbevallingen?
“Er valt heel veel geld te verdienen in de gezondheidszorg en de afgelopen zeventig jaar is de verloskunde daarom in handen geweest van grote organisaties die geld wilden verdienen. Die organisaties gaan dat niet zonder slag of stoot vrijgeven, maar hun model heeft geen goede resultaten opgeleverd en de gewone man begint dat ondanks al hun bangmakerij toch door te krijgen. Patiënt-tevredenheid bij bevallingen scoort laag in ziekenhuizen. Het aantal keizersneden ligt op 32.8% in Amerika, dat betekent dat 1 op de 3 vrouwen niet in staat zou zijn om op natuurlijke wijze te bevallen. Dat gelooft toch geen mens? Vrouwen zelf in elk geval niet meer. Maar het is nog steeds groot tegen klein, zij hebben de kracht van al dat geld achter zich en hordes lobbyisten. Maar dankzij social media, blogs, podcasts en youtube wordt ons verhaal steeds meer onder de aandacht van de mensen gebracht en als meer mensen het weten zullen dingen wel gaan veranderen. Dat moet ook wel want momenteel gaat het gewoon niet zo goed.”
Wat vind jij? Bevallingen bij stuitligging gewoon thuis of toch liever in het ziekenhuis? Laat het ons weten in onderstaande commentaren!
Geweldig. Wat een lef en geloof heeft deze man. Hij mag volgende keer nog meer hand off doen en een vrouw met stuit op handen en knieen laten bevallen. Nog natuurlijker!
Verloskundigenpraktijk De Kei
Allereerst is het heerlijk om dit soort verhalen te lezen!
Erg herkenbaar zijn de ervaringen van de ze gynaecoloog. Ik vind het geweldig wat hij doet.
Hij heeft hart voor het geboorteproces en de vrouwen daar.
Erg moedig van hem om stelling te nemen tegen de gevestigde orde, waarbij hij had kunnen blijven.
Verloskundigenpraktijk De Kreek
Best een gevaarlijke vraag. Als je namelijk zegt “gewoon thuis” dan weet je vrijwel zeker dat je een paar vervelende weken hebt als verloskundige. Iets genuanceerder: Ik denk dat ik het best zou aandurven met een paar randvoorwaarden.
Prachtig dames en heren van Onatal dat jullie dit hebben geplaatst. Een tegengeluid houdt ons scherp.
De Vallei