Op vrijdag 27 Juni bestaat Livive, het eerste integrale centrum voor verloskunde van Nederland, twee jaar. Dat wordt gevierd met een symposium met als thema integrale zorg en hoe dat in de praktijk werkt. Wat gaat er goed, wat werkt er niet? Wij spraken met verloskundige en organisatrice Hanneke Oomen: “We hebben nu pas een jaar dat cliënten die vanaf het begin bij ons zijn, de hele zwangerschap en de bevalling. Daarom willen we het op dit symposium ook over onze dagelijkse praktijk hebben: wat gaat er goed, wat kan er beter?”
“Twee jaar geleden hebben we ook een symposium georganiseerd, om te vieren dat we open waren. Wij waren de eersten die echt een integraal centrum voor verloskunde hebben opgezet, waar alle zorg bij elkaar is gebracht en waarbij alle grenzen, alle schotten, weg zijn gehaald, dus er is bij ons geen eerste of tweede lijn, wij werken met teams waarin zowel verloskundigen als gynaecologen zitten. Omdat we gebruik kunnen maken van elkaars expertise kunnen we de cliënt de meest optimale en efficiënte zorg geven. Zorg die bij haar past én verantwoord is. Dat is ons concept.”
En waar gaat dit symposium dan over?
“Nu kunnen we het over de praktijk gaan hebben.” Zegt Hanneke. “We hebben eigenlijk pas een jaar echt kunnen draaien in het nieuwe systeem. Je hebt altijd een aanloopfase; de zwangeren die al ingeschreven zijn op het moment van de start deden nog niet mee in het nieuwe systeem. Dan is ze misschien wel in Livive bevallen, maar heeft het integrale aspect niet vanaf het begin meegemaakt, niet het hele traject doorlopen. We hebben nu pas een jaar dat cliënten vanaf het begin bij ons zijn, de hele zwangerschap en de bevalling. Daarom willen we het op dit symposium ook over onze dagelijkse praktijk hebben: wat gaat er goed, wat kan er beter? Hoe heeft de cliënt het ervaren om in zo’n nieuw systeem terecht te komen? En wat is er al aangepast om te kunnen aanpassen of optimaliseren? In één van de presentaties zullen bij voorbeeld citaten van cliënten gebruikt worden, die zijn gefilterd uit onze enquêtes die we iedere zwangere in laten vullen. Wat is daar uit gekomen, wat hebben we kunnen verbeteren, wat was er al goed? Zo blijven we evalueren. En dat willen we delen met het publiek, want een deel van wat er straks in de zaal zit was twee jaar geleden ook aanwezig bij het eerste symposium waar we Livive nog als concept hebben uitgelegd.”
Waarom moeten mensen vooral naar dit symposium komen?
“Omdat het heel erg speelt, de integrale zorg is heel actueel in Nederland en daar willen we graag op inhaken. Daar hebben we de sprekers ook op uitgezocht, zo hebben we bij voorbeeld Jan van Lith, de voorzitter van het college perinatale zorg (CPZ), die gaat vertellen over hoe deze integrale zorg in landelijk perspectief staat. Marcel Visser, bestuurder van het Sint Elisabeth Ziekenhuis, gaat uitleggen hoe het is om zo’n praktijk binnen je muren te hebben, binnen je ziekenhuis. En hoe het ziekenhuis betrokken is in deze vorm van samenwerking, want dat is een hele bijzondere vorm van samenwerking, een resultaatverantwoordelijke eenheid binnen het ziekenhuis, en daar komt van alles bij kijken.”
Hopen jullie mensen zo te inspireren om ook te kiezen voor integrale verloskunde?
“Ik denk dat we mensen wel kunnen prikkelen, dat ze denken ‘o, zo zou dat dus ook kunnen’. Want je loopt heel makkelijk vast als je zoiets op wil zetten. Hoe pak je het aan, hoe gooi je alles op een hoop, hoe doe je dat financieel? Hoe gaat dat met zo’n ziekenhuis? Ik denk dat het mensen vaak afschrikt, en dat hebben wij hier natuurlijk ook gehad. Het is dus interessant om de ervaringen uit de praktijk te horen, maar buiten kijf staat dat je eerst een hele sterke basis van vertrouwen moet hebben onder de professionals. Dat is allerbelangrijkste voorwaarde om dit alles te kunnen starten!”
Nieuwsgierig? Download hier de uitnodiging met alle informatie. Aanmelden kan tot 20 juni via symposium@livive.nl onder vermelding van uw naam, adres, woonplaats en, in verband met de accreditatie, uw BIG registratie nummer.