Verloskunde heeft van alles met seks te maken, maar toch vinden we het niet altijd even makkelijk om daar een gesprek over te beginnen. Terwijl er juist rond de zwangerschap zoveel vragen en mogelijke problemen kunnen opduiken! Reden voor verloskundige en consulente-in-opleiding seksuele gezondheid Dieuwke Ottens om een cursus [Aandacht voor seksualiteit in de verloskundige praktijk](http://seksindepraktijk.nl/trainingverloskundigen) op te zetten:
“In onze beroepsgroep is veel gerelateerd aan seks: de meeste kinderen komen toch nog steeds op die manier tot stand. Toch is het een onderwerp waar verloskundigen het eigenlijk niet vaak over hebben behalve als mensen er zelf naar vragen. We hebben het in het begin van de zwangerschap wel even over negatieve ervaringen en anticonceptie, hoe word je niet zwanger, dus het komt allemaal meer vanuit de risico-kant. Terwijl er ook hele andere kanten aan seksualiteit zitten. De plezierige kanten, de voorlichtingskanten. Als je als verloskundige meer kennis hebt en je ervan bewust bent dat het voor mensen zinvol is als je erover begint dan ben je al een heel eind.”
Waarom roept seks rond de bevalling zo veel vragen op?
“Een bevalling is natuurlijk een ‘life event’ en dat heeft enorme invloed op je relatie en ook op de seksuele relatie tussen de partners. Sowieso fysiek, als er bijvoorbeeld hechtingen en zo zijn, maar ook door de veranderde rollen na het krijgen van een kind. Daarom ervaren veel mensen in meer of mindere mate seksuele problemen. Mensen zullen niet snel zelf met vragen komen, omdat ze het niet erg genoeg vinden, denken dat het er wel bij zal horen of het te gênant vinden. Noem maar op. Door er als verloskundige zelf over te beginnen, en ook te weten hoe je erover moet beginnen, verlaag je die drempel. Je maakt het makkelijker voor ze om met hun vragen te komen.”
Wat voor vragen hebben ze dan?
“Dat zijn meestal gewoon huis-tuin-en-keuken-vragen, zoals ‘kunnen we wel seks hebben of doe ik de baby dan pijn?’, ‘wanneer kunnen we er weer mee beginnen na de bevalling?’. Simpele vragen eigenlijk, maar mensen kunnen er wel heel erg mee zitten. Soms is er ook echt iets ernstigs aan de hand: dan is het natuurlijk goed dat er ruimte is om dit soort dingen te kunnen bespreken en adequaat door te kunnen verwijzen.”
Wat leren verloskundigen precies op jouw cursus?
“Ze krijgen een heel stuk achtergrond informatie, veel theorie, maar we gaan ook heel concreet aan de slag, met tips en casuïstiek. Hoe maak je het bespreekbaar. We geven heel veel achtergrondinformatie, maar mensen krijgen ook materialen mee die ze uit kunnen delen in hun praktijk. Het is vooral een hele praktische dag.”
Hoe zijn de reacties tot dusver?
“Heel positief, mensen gaan er echt meer aan de slag in hun praktijk. We kijken ook naar je eigen normen en waarden, hoe ben je zelf opgevoed en hoe kijk je zelf naar seksualiteit, en dat je je realiseert dat andere mensen andere meningen kunnen hebben. Vooral dat bewustzijn is een hele grote stap om het bespreekbaar te maken, net als alle andere onderwerpen. En ik heb gemerkt dat door dit bespreekbaar te maken je ook een hele andere dimensie in je contact met je cliënten krijgt. Dat er dan eigenlijk niks meer onbespreekbaar is.”
Meer weten?
Seksindepraktijk.nl is de website voor zorgprofessionals over het bespreekbaar maken van seksualiteit. Naast algemene informatie is er ook informatie op maat te vinden voor verloskundigen. Deze website is ontwikkeld door Rutgers WPF, kenniscentrum seksualiteit, in samenwerking met o.a. de KNOV.
De volgende cursus Aandacht voor seksualiteit in de verloskundige praktijk is 3 februari 2015 in Eindhoven.
Leuke training, ik heb ‘m gevolgd. Vooral omdat wij nu meer met anticonceptie (voorschrijven) gaan doen komt seksualiteit vaker en anders aan de orde. Wat doe je bijvoorbeeld als een vrouw met wisselende seksuele contacten een spiraal wil? Juist, dan praat je over seks.
JUNO verloskunde