Toen de vader van Tonny de Brouwer overleed kon ze geen geschikte urn voor zijn as vinden, maar alleen maar “donkere, kille, harde urnen”. Ze besloot haar eigen urnen te gaan maken, met speciaal aandacht voor persoonlijke, “warme” kinderurnen:
“Het viel me toen op dat er destijds bijna niets, en al zeker niets moois, voor kinderen was. Inmiddels is dit bijna 14 jaar geleden en het is wel anders tegenwoordig. Kinderurnen waren toen nog donkere, kille, harde urnen voor volwassenen die in een kleinere maat aangeboden werden.”
Wat is je achtergrond?
“Ik gaf al ruim 20 jaar les in o.a. handvaardigheid en tekenen, dus zo groot was de stap nou ook weer niet om hier zelf mee aan de slag te gaan. Bovendien was het voor de verwerking van de dood van mijn vader fijn voor mij dat ik zelf iets kon doen, speciaal voor hem iets kon maken.”
En toen is het balletje verder gaan rollen?
“Een uitvaartondernemer hoorde via via waar ik mee bezig was en toen hij een open dag organiseerde vroeg hij of ik ook wilde komen om wat voorbeelden te laten zien. Op die dag kwamen ze ook van de regionale krant om een artikel te schrijven. Tussen de ‘grote jongens’ in uitvaartland stond ik daar met een heel klein tafeltje, een beetje aan de zijlijn want het was toch wel heel confronterend vond men bij nader inzien. Ik had kleurrijke, ‘warme’ urntjes, en dat was men niet gewend. Het was ook niet zo blij bedoeld als dat men het invulde maar ik vond het wel beter passen bij de kinderwereld. Er kwam dus een artikeltje in de krant en de eerste opdracht was er binnen een week, het verraste mijzelf ook.”
Sindsdien heb je je gespecialiseerd in kinderurnen, waarom is dat?
“Omdat er destijds zo weinig aansprekende was en omdat het enorm mooi werk is, je mag heel erg dicht bij mensen komen. En omdat ik er nog steeds van overtuigd ben dat het persoonlijke aspect erg belangrijk is voor ouders, elk urntje is uniek, wordt op maat gemaakt en het ontwerp komt tot stand in overleg met de ouders.”
Hoe gaat het in zijn werk, stel ik wil een urn bij je bestellen?
“Mensen hebben meestal via internet al een idee gekregen, al staat daar maar weinig op uiteindelijk.
Als de sfeer ze aanspreekt wordt meestal telefonisch of via de mail contact gezocht. Iedereen is vrij om een afspraak te maken om te kijken wat de mogelijkheden zijn. In mijn atelier gaan we dan samen globaal de ideeën in kaart brengen. Dat is natuurlijk heel aangrijpend omdat alles weer heel uitgebreid besproken wordt. Nadat duidelijk is of ik iets voor ze kan betekenen, gaan de mensen naar huis en kan het geheel ‘bezinken’. Voelt het hierna nog goed dan gaan we verder in het proces.
Eigenlijk maken alle opdrachten even veel indruk omdat de verhalen altijd weer zo bijzonder zijn.”
Meer informatie over Tonny en haar speciale urnen? Neem eens een kijkje op haar website: Duo-urn.nl
Wat mooi!
Verloskundigen Praktijk Ochten
prachtig!
Verloskundigenpraktijk Jy & Ik