Diana Koster werkte als verloskundige en bleef in haar praktijk aanlopen tegen vrouwen die wel wat meer mentale steun konden gebruiken rondom de zwangerschap. Daarom begon ze als VrouwenCoach en met succes: haar boek *Perfecte moeders bestaan niet* werd al bijna 5000 keer verkocht en ze werkt meer dan fulltime als coach: “ik vond dat het de hoogste tijd werd om deze vrouwen extra te begeleiden in plaats van in stilte (en vaak in hun eentje) te laten lijden”

Wat doet een VrouwenCoach precies?

Als VrouwenCoach begeleid ik vrouwen die door (het uitblijven van) zwangerschap, bevalling en moederschap (al dan niet in combinatie met werk) uit balans zijn geraakt.
Door middel van een kortdurend en praktisch coachingstraject – gemiddeld 5-8 gesprekken – help ik ze hun evenwicht te (her)vinden.

Hoe ben je daar zo toe gekomen?

Tijdens mijn werk als verloskundige werd ik regelmatig geconfronteerd met cliënten die meer psychische begeleiding nodig hadden, dan ik ze als verloskundige kon bieden.
Bijvoorbeeld cliënten met miskramen, fertiliteitsproblemen of een traumatische bevalling en/of kraamtijd in de anamnese.
Als verloskundige voelde ik me niet bekwaam om deze cliënten langdurig intensief te begeleiden. Bovendien was het door tijdsdruk niet haalbaar om deze cliënten binnen de reguliere verloskundige spreekuren de aandacht te geven die ze nodig hadden.
Wanneer ik deze zwangeren of moeders naar een eerstelijns psycholoog verwees, dan bleek tijdens de volgende controle dat ze niet waren gegaan, omdat dit voor hen ‘een stap te ver’ was. Ze zaten niet lekker in hun vel, maar vonden hun persoonlijke problemen niet ‘zwaar genoeg’ om ervoor naar een psycholoog te gaan.
Ik signaleerde dat deze cliënten hierdoor niet de extra psycho-sociale zorg kregen die ze wel konden gebruiken, want als een zwangere/moeder ‘lekker in haar vel zit’ werkt dit door op de kinderen en de partner(relatie) omdat ‘kinderen doen wat je als ouder doet, niet wat je zegt’.
Kortom: ik vond dat het de hoogste tijd werd om deze vrouwen extra te begeleiden in plaats van in stilte (en vaak in hun eentje) te laten lijden.

Waarom denk je dat sommige mensen uit balans raken van een zwangerschap?

Vaak beleven cliënten meerdere life-events tegelijkertijd, zoals zwangerschap en verhuizing, verbouwing, huwelijk of verandering van baan.
Wanneer je meer dan drie ‘leuke’ live-events meemaakt in één jaar, heb je in het jaar daaropvolgend 50% meer kans om – fysiek of psychisch – ziek te worden.
Helaas krijgen sommige zwangeren te maken met verlies en rouw.
Bijvoorbeeld wanneer ze één van hun ouders verliezen tijdens de zwangerschap, voor de keuze wel/geen zwangerschapsafbreking komen te staan, te maken krijgen met een IUVD (intra uteriene vruchtdood) of geconfronteerd worden met een kindje met een aangeboren afwijking.

Wat doe jij dan precies?

Ik heb een algemene opleiding tot coach/counsellor gevolgd en me daarna gespecialiseerd tot VrouwenCoach. Als coach richt ik me op de vrouwen met een blanco psychische anamnese. Ik gebruik evidence based technieken en stem mijn begeleiding af op de individuele wensen en behoeften van mijn cliënten. Ze krijgen na iedere sessie ‘huiswerkopdrachten’ mee om ook tussen de gesprekken door bezig te blijven met hun coachings/ontwikkelingstraject. Een vrouw weer in haar kracht te zien komen geeft net zo veel voldoening als het begeleiden van een bevalling. Ik zie dit proces ook als een soort (spirituele) geboorte.

Ben je ook nog actief als verloskundige?

Nee 🙁 Al snel had ik wachtlijsten voor mijn coachingspraktijk. Cliënten die op de wachtlijst stonden vroegen me: ‘Heb je niet alvast iets dat ik kan lezen, iets waarmee ik zelf al aan de slag kan?’
Om hen te helpen vroeg ik andere cliënten toestemming om hun verhaal geanonimiseerd en op papier te mogen delen. Dat was de eerste basis voor mijn boek Perfecte moeders bestaan niet. Ik krijg veel mails van lezeressen die zichzelf hebben kunnen helpen door het lezen van het boek. Zonder het enthousiaste ambassadeurschap van verloskundigen (sommigen schrijven het boek zelfs letterlijk ‘op recept(enbriefje)’) had ik nooit zo snel (in 1 jaar), zo veel vrouwen (bijna 5000 boeken verkocht) kunnen bereiken met mijn boek.

Je geeft ook cursussen voor verloskundigen: Heb je nog tips?

De trainingen/workshops die ik aan verloskundigen geef, zijn het soort cursussen die ik zelf graag had willen volgen toen ik nog als verloskundige werkzaam was.
Bijvoorbeeld de ‘Praktijk coaching & Training Communicatie’. Verloskundigen werken erg individueel, maar zijn in hun maatschap ook zeer met elkaar verbonden.
Communicatie kan áltijd beter en het is heel waardevol om als maatschap twee dagen te ‘investeren in communiceren’.
http://www.dianakoster.nl/Nascholing__praktijk_coaching_en_training_communicatie.html

http://www.perfectemoedersbestaanniet.nl

Kom jij ook in je praktijk vrouwen tegen die wel wat meer mentale steun kunnen gebruiken en hoe ga jij daarmee om?