In Onatal komt over niet al te lange tijd ondersteuning voor het “Overdracht Acute Fase bericht” beschikbaar. Als gevolg hiervan veranderen de codelijstjes en komen er meer velden in Onatal. Om onze verloskundigen hierop voor te bereiden willen we jullie goed voorlichten en uitleggen waar e.e.a. voor bedoeld is: het is voor een goed doel! Greta Rijninks is zelf verloskundige en zit in de werkgroep die over de inhoud van het bericht heeft nagedacht: “de grote vraag was wat heb je nou echt nodig om goede zorg te leveren?”
Waarom is dit belangrijk?
“Een van de belangrijkste dingen die mis kunnen gaan tijdens de overdracht tussen de eerste en de tweede lijn is de overdracht van gegevens. Die communicatie kan echt verbeterd worden en KNOV en NVOG bedachten dat het goed zou zijn om dat via het PWD (perinataal web based dossier) te doen. We zitten in deze stuurgroep met drie verloskundigen en drie gynaecologen en we hebben allemaal een ander software pakket. Het idee is dat iedereen in zijn eigen pakket kan blijven werken, maar dat je aan elkaar, als je over patiënten communiceert, berichten kan versturen. Dus je werkt in je eigen vertrouwde omgeving, maar de gegevens die je al hebt kun je overdragen aan de ander. Je kan de gegevens over die patiënt bij elkaar zetten en delen zonder dat je heel veel extra hoeft in te typen. Dan kan die ander dat direct laten landen in zijn eigen software pakket en hoeft hij dat dus ook niet meer over te tikken.”
Dat voorkomt veel fouten en scheelt ook tijd, maar het maakte het ook lastig:
“Om te zorgen dat niemand meer iets over hoeft te tikken moesten die gegevens wel precies hetzelfde zijn. Dus niet alleen de systemen moeten met elkaar kunnen communiceren, je moet ook hetzelfde overdragen. Dus bijvoorbeeld bij leeftijd moet je van te voren afspreken of dat een heel getal moet zijn of dat je dat ook in maanden in moet vullen. Uiteindelijk bleek dat de grootste slag die we moesten maken, die afspraken. Want dat moest dus in elk software pakket hetzelfde zijn. Het moet niet mogelijk zijn dat ik iets invoer in mijn computersysteem en dat die er iets anders van maakt, bijvoorbeeld dingen samenvoegt.”
Waarom alleen de acute fase?
“We zijn begonnen met de acute fase want daarvoor heb je maar beperkte gegevens nodig, gegevens die je al hebt. Dus terwijl je aan het bellen bent met het ziekenhuis dat die mevrouw eraan komt kun je dat gelijk meesturen. Dan ziet de gynaecoloog meteen ‘o, die mevrouw komt eraan, die heeft die bepaalde bloedgroep, en dan kan hij veel sneller aan de slag, want hij is veel beter geïnformeerd.
Daarmee geven we ook uitvoering aan het Stuurgroep advies om in acute situaties voor parallelle acties en dus efficiëntie in de keten te zorgen.. Het kwam heel erg neer op ‘wat heb je nou echt nodig?’. Terug naar de essentie: wat heb ik nodig aan gegevens om optimale acute zorg te kunnen verlenen? En dan heb je bijvoorbeeld niets aan het beroep van die mevrouw, maar wel aan haar bloeddruk.”
Wat is er voor de gebruikers veranderd?
“In principe zijn de schermen hetzelfde gebleven, maar Onatal-gebruikers zien andere lijstjes waar je uit kunt kiezen. Bijvoorbeeld de indaling van het hoofd, daar hadden we nu veel meer mogelijkheden, maar daar hebben we van gezegd: wat is nou klinisch relevant voor je eigen handelen en als je iemand overdraagt? Wat vind ik als verloskundige belangrijk? Wat vindt de gynaecoloog belangrijk? Daar hebben we soms de tekstboeken ook weer bij gepakt: welke definities worden daar gebruikt, wat gebruiken wij, en toen we het erover eens waren hebben we dat in laten bouwen. Dus je hebt nu minder mogelijkheden, maar de opties die er zijn die zijn heel erg klinisch relevant. Dat was soms ook wel een beetje geven en nemen, want wat ik heel belangrijk vind, kan voor een gynaecoloog bijzaak zijn en andersom.”
Komt dit nu ook voor de reguliere fase?
“We zijn nu bezig met de reguliere verwijzing, maar die is natuurlijk vele malen groter. Je kunt iemand heel vroeg in de zwangerschap verwijzen, maar ook heel laat, of zelfs na de bevalling. Naarmate je haar later overdraagt neemt de hoeveelheid gegevens toe. Vandaar ook dat we zijn begonnen met de acute fase. De gegevens voor de reguliere fase bouwen daar op voort.”
Het Overdracht Acute Fase bericht wordt in gebruik genomen. Wanneer weten we nog niet precies, maar wat vind jij? ‘o jakkes, verandering’ of ‘yes, wat een goed idee’ Laat het ons weten!
Absoluut een goed idee. Verloskundigen zijn over het algemeen heel flexibel, dus ook hier zullen we wel weer snel aan wennen. Als de veiligheid van e.e.a. maar gewaarborgd is.
Verloskundige praktijk Voorburg
Yes, goed idee! Winst dat het een landelijke ontwikkeling is voor meerdere systemen zodat we niet weer allemaal eenzelfde wiel hoeven uit te vinden en fijn dat met eerste en tweede lijn gezamenlijk wordt ontwikkeld!!
12123Verloskundigen Heemskerk
Goed idee!
Verloskundigenpraktijk Vivian
Yes goede idee
Verloskundigen Maashaven
Een perfect idee!!! Ik zou zelfs zeggen EINDELIJK!!! maar ik begrijp ook dat ontwikkelingen op het gebied van digitale overdrachten tijd nodig heeft gehad. Als de methode effectief blijkt, is er een grote wens van zorgverleners, cliënten, beroepsorganisaties en politieke instanties in verwulling gegaan.
verloskundigenpraktijk
super fijn dat dit landelijk wordt opgepakt. In limburg is een systeem actief voor de acute overdracht (een systeem naast je eigen software), maar dat betekende wel heel veel typ werk! Dus de medewerking vanuit de disciplines was erg wisselend.
Verloskundigenpraktijk Valkenburg a/d Geul
Goed idee! En als het goed werkt lijkt het me mooi als de doorverwijzing in minder acute fases ook geimplementeerd gaat worden!
Een hoop werk en uiteindelijk werkdrukverlagend lijkt me!
Donna praktijk voor Verloskunde
Kan het ambulancepersoneel ook inzicht krijgen in de gegevens? Die hebben natuurlijk ook bepaalde info nodig als zij een cliënte moeten vervoeren in een acute situatie.
Verloskundige Praktijk de Toekomst
Heel goed idee! Ik denk dat het wel staat of valt met de hoogte van de kosten!