Het delen van patiëntgegevens blijft een lastige zaak: heel erg belangrijk, maar hoe doe je het veilig en praktisch? Het Elkerliek ziekenhuis heeft, samen met een aantal verloskundigenpraktijken in de regio, het voortouw genomen om in elk geval gegevens die belangrijk zijn in spoedgevallen te delen. Annemieke Huijzer is afdelingsmanager van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond: “Juist in een acuut geval is het belangrijk dat iedereen de juiste medische gegevens beschikbaar heeft om snel te kunnen handelen.”
“Mocht er tijdens de bevalling iets misgaan dan zijn de artsen in het ziekenhuis meteen op de hoogte van alle relevante medische gegevens. In acute situaties liepen we soms aan tegen een gebrek aan informatie. Dat een verloskundige een zwangere patiënt met spoed doorstuurde en de medische gegevens niet meteen beschikbaar waren. Juist in een acuut geval is het belangrijk dat iedereen de juiste medische gegevens heeft om snel te kunnen handelen. In de praktijk waren de papieren niet altijd direct beschikbaar. Om dit te voorkomen zijn we samen met de eerstelijns verloskundigen hier in de regio gaan kijken hoe we dat op konden lossen. Veiligheid voor de patiënt staat namelijk voorop.”
De oplossing die ze bedachten is het online delen van patiëntgegevens via Zorgmail.nl:
“Eerstelijns verloskundigen kunnen nu hun gegevens digitaal doorsturen naar ons ziekenhuis, zodat wij voordat de patiënt er is al alle informatie hebben.”
Trots op het resultaat?
“Ik ben vooral heel trots op de samenwerking met de praktijken in de regio. Het is niet alleen het Elkerliek ziekenhuis die dit project heeft opgezet, we hebben het echt samen gedaan en juist die samenwerking, daar ben ik heel blij mee.”
Het klinkt zo logisch, gegevens delen: Onatal heeft bijvoorbeeld ook het Overdracht Acute Fase Bericht, een module om gegevens te delen. Waarom doet eigenlijk niet iedereen dat?
“Geen idee! Wij vinden het zelf in elk geval een hele goede verbetering. Je hoeft er niet meer achteraan te bellen, je hoeft niet meer te faxen en je weet al voordat de patiënt er is de voorgeschiedenis en wat er aan de hand is , dus je kunt het veel beter voorbereiden. Het is voor de eerste lijn niet veel extra werk en het programma is zo gemaakt dat het ook in de verloskamer gemakkelijk is in te zien. Dus ik denk wel dat het navolging krijgt.”
Veel praktijkervaring hebben ze nog niet met het nieuwe systeem omdat het nog maar een paar weken draait, dus we bellen over een maand of wat nog eens terug: wordt vervolgd!
Deel jij je gegevens al? Of vind je dat onzin? Of veel te ingewikkeld? Laat het ons weten!
foto: Martijn van den Baar
Het is zeker een mooi en goed initiatief. We gaan ermee aan de slag! Alles voor goede zorg.
Verloskundigenpraktijk Brandevoort