Wat is onatal pwd? PWD staat voor (Perinataal Webbased Dossier). Onatal heeft hiermee de eerste stap gezet naar een dossier wat niet systeem georiënteerd is maar cliënt georiënteerd. Deze toepassing komt de transmurale zorg ten goede, waarbij verschillende medewerkers uit verschillende instellingen met elkaar samenwerken om zo beter de vraag van de cliënt te kunnen […]

Wat is onatal pwd?
PWD staat voor (Perinataal Webbased Dossier). Onatal heeft hiermee de eerste stap gezet naar een dossier wat niet systeem georiënteerd is maar cliënt georiënteerd. Deze toepassing komt de transmurale zorg ten goede, waarbij verschillende medewerkers uit verschillende instellingen met elkaar samenwerken om zo beter de vraag van de cliënt te kunnen beantwoorden.
Onatal geeft op deze wijze gehoor aan het adviesrapport ´Een goed begin´ wat is gepubliceerd in 2009 door de Stuurgroep zwangerschap en geboorte (http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2009/12/30/een-goed-begin-veilige-zorg-rond-zwangerschap-en-geboorte/x-cz-2978049b.pdf)
Het Onatal PWD bied ondersteuning voor verloskundig samenwerkingsverbanden (VSVs) om de integrale zorg te verbeteren. Kijk voor meer informatie en een introductie video op http://www.onatalpwd.nl
De voordelen van onatal pwd
  • Een concrete oplossing voor de uitdagingen rondom de communicatie tussen 1ste en 2de lijn verloskunde;
  • Een laagdrempelige oplossing welke per direct beschikbaar en inzetbaar is;
  • Door het grote marktaandeel van MicroWare Automatisering (+/- 65%) een grote landelijke groep die direct kan doorverwijzen;
  • Onatal PWD is zeker niet alleen bedoeld voor Onatal gebruikers, maar kan gebruikt worden voor de communicatie tussen alle zorgverleners en alle systemen;
  • Geen ingewikkelde, langdurige en kostbare ICT ontwikkel-trajecten benodigd;
  • Behoeft geen enkele aanpassingen in de ICT infrastructuur binnen het ziekenhuis;
  • Het dossier is PRN gebaseerd wat de standaard is voor dossier voering van de 1ste, 2de en 3de lijns verloskunde. De PRN zal de LVR 1 en de LVR 2 gaan vervangen om eenheid van taal te bewerkstelligen;
  • Kan naast de huidige systemen gebruikt worden, dus geen overstap nodig;
  • Uitwisseling en integratie met andere systemen door middel van zorgmail;
  • De visie van Onatal is openheid. Alleen op deze wijze kan een goede uitwisseling van gegevens plaatsvinden. Onatal maakt gebruik van diverse HL7 koppelingen, maar wij zijn daarnaast te allen tijde bereidt te koppelen met informatiesystemen van derden;
  • Geen grote investeringen en geen langlopende trajecten;
  • Er hoeft niets geïnstalleerd te worden;
  • 100% webbased dus ook beschikbaar op de iPad, smartphone etc.;
  • Het complete dossier ter beschikking met o.a.: N.a.w., verloskundig dossier, bloeduitslagen, echo’s, onderzoeken;
  • Bij een acute overdracht direct de gegevens beschikbaar;
  • Mogelijkheid tot downloaden zwangerschapskaart ten behoeve van uitprinten, opslaan en koppeling;
  • Degelijke beveiliging (door SSL en 2-factor authenticatie);
  • Er is een audit trail aanwezig door de gehele applicatie. Elke handeling wordt gelogd en weergegeven;
  • Voldoet aan de eisen die gesteld worden door de wet inzake bescherming persoonsgegevens op basis van behandelrelatie;
  • Dashboard waarin gemakkelijk gebruikers kunnen worden aangemaakt en kunnen worden verwijderd;
  • Dashboard met een helder overzicht van alle doorverwezen of nog door te verwijzen zwangeren binnen de regio waarmee de gynaecologie praktijk een behandelrelatie heeft.
Hoe werkt het?
Bij de Intake wordt er met de cliënt een zorgteam samengesteld, waar zij een behandelrelatie zal hebben tijdens haar zwangerschap.
Voor de verzender/ 1e lijns verloskundige:
Wanneer er een cliënt binnen de verloskundigepraktijk wordt doorverwezen naar de tweede lijn kan er in Onatal via de verwijzingen een praktijk worden geselecteerd. U kunt hier aangeven of het alleen lezen is of dat de gynaecoloog ook aanpassingen kan doen welke weer terugkomen binnen het dossier. Dus, de verzender bepaald.
Voor de ontvanger/Gynaecologie praktijk:
  • Inzage bij acute overdracht:

    De betreffende praktijk ontvangt via onbeveiligde email een link naar een inlogpagina. Wanneer de dienstdoende zorgverlener op de link klikt komt deze in het inlogscherm. De zorgverlener selecteert zichzelf als gebruiker en ontvangt na bevestigen een eenmalige Tan code via SMS. Met deze code logt de zorgverlener beveiligd in en ziet alle dossiers welke zijn doorverwezen. Ook wordt toegang door middel van een UZI pas ondersteund door Onatal. Wanneer de zorgverlener zijn pas in de lezer heeft zitten zal hij worden ingelogd binnen Onatal.

    Op het moment wordt er hard gewerkt aan een dataset om de vereiste gegevens bij een acute overdracht samen te stellen. Wanneer deze dataset definititef is zal deze verwerkt worden binnen het dossier Onatal. Er zal dan ook een samenvatting komen van deze gegevens zodat deze in een oogopslag te zien zijn. Daarnaast zal het complete dossier ter beschikking worden gesteld, waardoor alle informatie voorhanden is.

  • Inzage bij doorlopende zorg:

    Wanneer een client een doorlopende behandelrelatie heeft met een bepaalde gynaecologie praktijk, dan zal deze client binnen een regionaal centraal dashboard getoond worden. Door de client aan te klikken opent het betreffende dossier. Er hoeft niet per dossier ingelogd te worden, maar door eenmaal in te loggen komt u op dit dashboard terecht en kunt u alle in behandeling zijnde zwangerschappen bekijken en aanvullen.

Wanneer het dossier is verzonden met schrijfrechten kan de zorgverlener aanpassingen doen binnen het dossier. Daar het daadwerkelijk het dossier is zullen deze aanpassingen direct zijn verwerkt in het dossier van de client/ praktijk.
Wat heeft u nodig?
Het enige wat er benodigd is voor het Onatal PWD is een internetverbinding en een PC, Ipad, Smartphone etc.. Wanneer er gebruik wordt gemaakt het dashboard van het Onatal PWD kan men inloggen via een kostenloos door Onatal uitgegeven certificaat of een UZI pas. Voor de eerste doorverwijzingen is er een emailadres en een mobiel nummer nodig.

Voor de eerste doorverwijzingen dienen de gegevens van de praktijk in de tweede lijn waar u naar verwijst wel up to date te zijn. Zo is er een juist email adres nodig en een mobiel nummer van de zorgverlener waarmee wordt samen gewerkt. Onatal heeft dit vereenvoudigd middels een centraal zorgverleners bestand welke wij up to date houden.

Tarieven Onatal PWD
Voor u als praktijk zijn er geen kosten verbonden aan het Onatal PWD. Dit zit in de standaard versie van Onatal 4.0 en kunt u de verwijzingen gewoon doen binnen Onatal.
Voor de gynaecoloog zitten aan de eerste 5 verwijzingen die worden gedaan door u als praktijk geen kosten verbonden. Op deze wijze kan de praktijk van de gynaecologen zien hoe het werkt en welke voordelen het biedt. Wanneer de praktijk van de gynaecoloog gebruik wil blijven maken van de dienst is de investering slechts € 99,95 (Exclusief 19% BTW) per gynaecoloog per maand. Hierin zitten ook de kosten voor de SMS, dus deze worden niet achteraf nog in rekening gebracht. Voor alle overige gebruikers binnen de tweede lijnspraktijk hoeft niet te worden betaald, maar kunnen wel gebruik maken van dit systeem.