Een groep zorgverleners maakt zich sterk voor de invoering van de NIPT, de Niet-invasieve Prenatale Test, een bloedtest bij de moeder waar foetale cellen worden onderzocht op het chromosoom 21 (Syndroom van Down).

Ine Pennings is verloskundige/echoscopiste in verloskundigenpraktijk Natal in Gemert. Zij heeft nog wat kanttekeningen bij het invoeren van de NIPT: “Wij noemen het NIPT, Niet-invasieve Prenatale Test, internationaal heet het NIPS, Non-invasive Prenatal Screening. Wij hebben het over een test. Dat is een groot verschil. Het is geen 100% zekere test, het is niet zo dat je daarna weet of het kindje al dan niet down syndroom heeft. Zo werkt het niet. Je krijgt een sterk vermoeden dat het kindje down syndroom heeft, maar dan moet je altijd alsnog een punctie laten doen.”

Pennings is wel een voorstander van de invoering van de test, maar vindt dat er hele goede voorlichting vooraf gegeven dient te worden:
“Ik ben voor de test. Het voordeel is dat je het aantal puncties vermindert, een punctie is een invasieve test en geeft een risico op een miskraam. Maar ik ben er niet voor dat standaard alle zwangere vrouwen van Nederland deze test moeten laten doen. Je moet je ook beseffen; het is een hele dure test en de vrouw dient keuze te hebben de test al dan niet uit te laten voeren. Mag je dan nog wel een kindje geboren laten worden met down syndroom? Ik geef daar geen antwoord op, maar het zijn wel hele ethische vragen die we niet aan ons voorbij moeten laten gaan. Ik vind dat mensen heel goed voorgelicht moeten worden, over wat de test inhoudt, wat de consequenties zijn, wat het vervolgtraject is.

De Gezondheidsraad komt na de zomer met een beoordeling van de aanvraag voor de NIPT.

Hoe denk jij over de eventuele invoering van de NIPT?