Op 18 september is gynaecoloog in opleiding Jacoba (Babs) van der Kooij gepromoveerd op haar onderzoek *Dutch perinatal care: performance and innovative strategies*. In haar onderzoek pleit zij ondermeer voor de invoering van een innovatieve methode om de tevredenheid van cliënten vast te stellen, de zogenaamde ‘healthcare responsiveness’ vragenlijst.
“Het doel van mijn onderzoek was om mogelijke verklaringen te vinden voor de hoge perinatale sterfte en het niet goed functioneren van het Nederlands Verloskundige Systeem. Daarnaast het ontwikkelen en evalueren van innovaties ter verbetering van het Nederlands Verloskundige Systeem, en hiervoor nieuwe evaluatiemethoden te introduceren. Waaronder de ‘healthcare responsiveness’ vragenlijst, een nieuw systeem van patiëntgericht onderzoek, namelijk of cliënten tevreden zijn met de verloskundige zorg in Nederland.”
Van Der Kooij deed onderzoek aan de hand van de ‘healthcare responsiveness’ methode zoals die is ontwikkeld door de WHO (World Health Organization). Deze vragenlijst is samengesteld om de ervaringen in de zorg in verschillende landen te kunnen meten. Dit is de eerste keer dat deze methode is toegepast op de verloskunde:
“Responsiveness geeft een oordeel over de manier waarop patiënten worden behandeld en over de omgeving waarin zij worden behandeld. Om responsiveness te kunnen meten is er een vragenlijst ontwikkeld, de ReproQ enquête, speciaal ontwikkeld om de ervaringen van vrouwen gedurende de perinatale zorg te kunnen vergelijken in verschillende landen. Die vragenlijst bestaat uit acht domeinen: respect, autonomie, privacy, communicatie, tijd tot zorg, kwaliteit faciliteit, sociale steun, en keuze en continuïteit van de zorgverlener.”
De vragenlijsten werden in Nederland voorgelegd aan 171 moeders die twee weken daarvoor waren bevallen:
“Mensen zijn over het algemeen heel tevreden. We hebben gekeken naar respect voor personen: had je genoeg privacy, hoe was de communicatie. Dat scoorde over het algemeen hoog. Dan was er nog het domein van de cliënt georiënteerde zorg: moest je lang wachten, waren de toiletten schoon, moest je ver reizen, had je één zorgverlener of allemaal verschillende en daar scoren we lager op. Dat laatste onderdeel is vaak ook logistiek: ik heb bijvoorbeeld vandaag dienst en vanavond mijn maatje en morgen weer iemand anders, dus als mevrouw lang bevalt dan krijgt ze drie verschillende zorgverleners.”
De data uit Onatal systemen van deelnemende praktijken hebben een bijdrage geleverd aan dit onderzoek.
Toets jij in jouw praktijk de tevredenheid van je cliënten? Maken jullie misschien ook gebruik van een vragenlijst en wat zijn dan de vragen op die lijst? Laat het weten in onderstaand commentaar
Wij gebruiken de vragenlijst van de KNOV. deze is gedigitaliseerd (compossible) en versturen wij postpartum naar de kraamvrouwen die wij gedurende de zwangerschap onder begeleiding hebben gehad
verloskundige praktijk
Wij werken binnen ons ITV nu aan een aangepast versie evaluatieformulier KNOV.
Enkele praktijken binnen de kring hebben hem al gebruikt, Het tijdstip van uitreiken verschilt afhankelijk van waar je iets wilt verbeteren, Dit kan al bij de prenatale controles zijn, maar ook alleen de partusbegeleiding of de totale zwangerschapsbegeleiding
Praktijk voor Verloskunde Sittard-Oost eo
Onze praktijk is net gestart met de reproQ , ik ben erg benieuwd… De meeste mensen willen wel mee werken..
Verloskundige praktijk Beverwijk