Per 1 oktober start ‘Rondom’; het samenwerkingsverband tussen de 1e lijn in Haarlem en het Kennemer Gasthuis. Een intensieve samenwerking waarbij ook het Zorgpad wordt ingevoerd. Gezamenlijk zijn er nu maar liefst 29 verschillende ‘paden’ geschreven, die nog weer verder toegesneden kunnen worden op elke individuele zwangere vrouw. Gerardine Schenk van Praktijk aan het Spaarne ging vast aan de slag met de speciale software die Onatal hiervoor heeft ontwikkeld en legt uit wat er allemaal gaat veranderen:
“Vanaf 1 oktober starten alle zwangeren, dus ook zwangeren met een primaire medische indicatie, in onze regio bij de verloskundige, dat betekent een grote verandering. Na die intake gaan we al die zwangeren bespreken met de gynaecoloog. Dat deden we hiervoor ook niet. Dus we gaan met elkaar voor elke zwangere een plan maken, hoe gaat de zorg er deze zwangerschap uit zien, en wat is belangrijk om voor deze zwangere te regelen. Daarbij wordt niet gekozen voor alleen maar 1e lijn of alleen maar 2e lijn, dat gaat nu juist wat meer door elkaar heen lopen, soms de verloskundige, soms de gynaecoloog, en dan soms weer de verloskundige. Om daar binnen de duidelijkheid te bewaren, wie is er nu verantwoordelijk voor deze mevrouw, wat moet er op dit moment geregeld worden, wilden we daar een vorm aan geven: het zorgpad.”
Wat voor elementen worden er dan opgenomen in zo’n zorgpad?
“Hoe vaak wordt ze gezien, door wie wordt ze gezien, welke echo’s moeten er in dit specifieke geval worden gemaakt. Zo is voor iedereen duidelijk, voor de verloskundige, voor de gynaecoloog, maar ook voor de zwangere hoe deze zwangerschap zal gaan verlopen. Tenminste als er niet van alles tussen komt natuurlijk. Een zwangerschap loopt nou eenmaal niet altijd zo als wij dat plannen.”
Verschillen die paden veel onderling?
“In principe krijgt elke zwangere een individueel pad, maar we hebben natuurlijk ook standaardpaden uitgewerkt, zodat we niet elke keer opnieuw het wiel uit hoeven te vinden. Dus we hebben een zorgpad gemaakt voor de gezonde, fysiologische zwangere, maar bijvoorbeeld ook voor een voor een zwangere met een sectio in de voorgeschiedenis of een dysmatuur in de voorgeschiedenis, zodat we voor elke persoonlijke situatie het juiste pad kunnen maken.”
Wat gaat er voor de zwangere veranderen?
“Voorheen hadden we eigenlijk ons vaste format van begin zwangerschap tot het eind. Je komt om de zoveel weken terug en dat was eigenlijk wel zo’n beetje voor elke zwangere hetzelfde. Ging het goed dan kon het wel wat langer wachten en ging het wat minder goed dan deed je dat dichter op elkaar. Maar bijvoorbeeld als een zwangere een keizersnede in de voorgeschiedenis heeft dan ging die mevrouw altijd een keer op consult bij de gynaecoloog en dan kan het voorkomen dat zij die week ook bij ons een afspraak had. Dan werd ze dus eigenlijk dubbel gezien. Dat doen we nu niet meer. Komt een zwangere bij de gynaecoloog dan weet de gynaecoloog dat wij verwachten dat hij een volledig controle doet.”
Onatal ontwikkelde speciale software voor het zorgpad, waarom was dat nodig?
“We zijn ook heel erg aan het spelen met mensen die om en om gaan lopen, de ene keer bij de gynaecoloog de andere keer bij ons, en dan is het wel heel belangrijk om te kunnen zien wat er is besproken. Aan elk individueel dossier kunnen we nu een zorgpad koppelen en dan is het per week heel duidelijk wie er nu verantwoordelijk is en dan kun je ook zien of alles gedaan is. Het loopt zoals het loopt, maar je kan ook tijdens de zwangerschap dingen toe gaan voegen. Het is heel flexibel en dat moet ook wel, want een zwangerschap is nou eenmaal geen statisch gegeven.”
Ben je nieuwsgierig hoe zorgpad er binnen Onatal uitziet? Kom dan bij ons langs tijdens het KNOV congres op 19 september. We laten het graag aan je zien!
Zijn er in jouw regio al samenwerkingsverbanden en leidt dit tot een verbetering in de zorg? We zijn benieuwd naar jouw ervaring. De eerste 20 praktijken die het bericht delen en een commentaar geven krijgen deze week als eerste de pilot van het Onatal Zorgpad.
Wat een vorderingen al in Haarlem, hopelijk gaat het goed verlopen en kan de rest van Nederland snel volgen!
verloskundige praktijk de Boreling
Beste collegae,
Fantastisch wederom een initiatief voor betere samenwerking in de verloskundige zorg. Dit ter verbetering van de kwaliteit van zorg maar ook zeker voor een nog prettiger samenwerking in de verloskundige zorg. In veel regio’s in Nederland is men druk aan het werk om samenwerkingsprojecten op te starten. Jammer is het dat we niet kunnen komen tot een gezamelijk dossier. Dit is primair van belang voor een optimale zorg in de verloskunde.
Ine Pennings,
verloskundige.
verloskundige praktijk Natal te Gemert-Bakel
Mooie samenwerkingsverbanden en ontschotting in de verloskunde. Als praktijk hebben we een integrale samenwerkingsverband rondomdezwangere.(www.rondomdezwangere.nl) met hulpverleners voor medische,fysieke,mentale ondersteuning.De samenwerking en informatie voor het verloskundig traject is gebundeld in een map. Bijzonder daaraan is dat gemeente Tiel aan de ontwikkeling en kosten heeft bijgedragen. Maatschappelijke organisaties verlenen hun medewerking aan ons project. De map wordt goed ontvangen door de client.
Verloskudig Centrum Tiel
Hoe mooi zou het zijn als de eerste en tweedelijn overal zo goed gaan samenwerken? Dit kan alleen maar positief zijn voor de zwangere, de gezondheid van haar en haar (ongeboren) kind, en daarnaast ook heel prettig voor de samenwerking onderling. Het is bijna utopisch.
We zijn in onze regio hard aan het nadenken hoe dit vorm te geven, maar zijn helaas nog niet zover. Ben eeg benieuwd wat de toekomst gaat brengen wat dat betreft.
Verloskundigenpraktijk Zwanger&Zo te Rotterdam
Wat een mooi initiatief.
Wij zijn in Rivierenland samen met de STBN bezig om een integrale geboortezorg op te zetten.
Op dit moment volop in de Visie en Structuur.
Wat zou het mooi zijn als we de zorgpaden [format]zouden kunnen delen met elkaar.
Zo hoeft niet iedereen het wiel zelf uit te vinden.
Mooie taak voor KNOV en NVOG?
Ik ben erg benieuwd naar de financierings aspecten/declaratievorm bij een gezamenlijke begeleiding.
mooi initiatief!
Aly Mijnheer, verloskundige eerste lijn, Ochten
verloskundigen praktijk Ochten
Ik ben het hier pertinent mee oneens!
Iedereen laat zich momenteel in de luren leggen door de vermeende babysterfte.
Ons mooie systeem wordt om zeep geholpen door deze ‘integrale zorg’-mentaliteit.
Er is niets van bewezen dat dit betere zorg zou opleveren.
Wel zullen we een sterke 1e lijn verliezen en dus de keuze-vrijheid van de vrouw.
Alles wordt dichtgetimmerd met protocollen, die alleen maar op angst gebaseerd zijn.
In Amsterdam zullen we ons sterk maken voor het behoud van de schotten, we zullen eerder gaan ver-schotten (meer in de 1e lijn houden) zodat we het aantal onnodige ingrepen kunnen terugbrengen.
Want dit is het echte probleem!
Verloskundigen Vida
Geweldig! Binnen ons VSV bestaan er wel zorgpaden, maar dat is vooral nog voor de eerste lijn. Geweldig om hierbij ook de tweede lijn te betrekken!
Verloskundigenpraktijk Kaag & Braassem
Ook in onze regio is er veel aandacht voor integrale geboortezorg.
Ik ben vooral benieuwd wat onatal gemaakt heeft voor speciale software voor het zorgpad en hoe dat toe te passen is!? Ook voor de gynaecologen?!
Verloskundigenpraktijk Beek en Donk
Kijk dat is nou nog eens een mooi kritisch geluid van Maria. Ik ben het er mee eens dat de kwestie “integrale zorg” te veel wordt gezien als een oplossing die betere uitkomsten zou bieden. Ik heb nog nergens een steekhoudend argument hiervoor gehoord of positieve onderzoek resultaten gezien. Dat neemt niet weg dat ik overtuigt ben van de noodzaak tot betere samenwerking en efficientere overdrachten. Voor een zorgpad zou ik me zo maar niet bang laten maken. Ik denk dat de de 1e lijn zich hiermee juist kan versterken en het er voor de client alleen maar duidelijker en efficienter op wordt.
praktijk IENOVA
Snap de reactie van Maria. Wat de basis is voor Rondom is dat de zorg voor de zwangere gegeven wordt door de verloskundige als het kan en door de gynaecoloog als het moet en zolang als het moet. De verloskundige heeft in Rond om een poortswachters-functie. Geen onnodige medische indicaties meer! De risiscoselectie zal gezamenlijk door de verloskundige en gynaecoloog worden verricht. Daarbij zal ook gekeken worden naar de wensen van de zwangere en haar partner.
Ons mooie verloskundige systeem wordt ons inziens door dit samenwerkingsverband alleen maar sterker ipv zwakker. Door betere communicatie, een gezamenlijk EPD en zorgpaden,waar genoeg ruimte is voor individuele wensen, zal er ons inziens kwalitatief betere zorg geleverd worden.
Verloskundigen Aan Het Spaarne
Mooie initiatieven in Nederland waar we weer van kunnen leren!
Als praktijk zijn we onderdeel van de verlskundigenkring De Betuwe en het VSV Rivierenland. Als kring hebben we een algemeen zorgpad ontwikkeld om de zorg rondom de zwangeren beter te structuren en in de regio op elkaar af te stemmen, ook de tweede lijn is daar nu hard mee aan de slag. Wat daarbij helpt zijn de gezamelijke intake besprekingen met eerste en tweede lijn, zodat het zorgpad afgestemd wordt op de individuele cliënt.
Daarnaast hebben we vanuit het ZomMWproject ‘de zwanger centraal’ verschillende zorgpaden ontwikkeld voor zwangeren met extra aandacht (bijvoorbeeld: psychische problematiek; lage SES; hoog BMI etc.) Komende periode willen we deze paden gaan implementeren, zowel eerste als tweede lijns.
verloskundigepraktijk De Ronding – Culemborg
Ik ben persoonlijk erg voor ” gezamenlijke structuren ” om de zorg aan onze zwangeren samen te verbeteren. Ik juich gezamenlijke protocollen en zorgpaden dan ook zeer toen.
De Haagse regio is volop in beweging. De drie !!! verschillende VSV’s zoeken uniformiteit, zijn bezig met gezamenlijke protocollen, zorgpaden, gezamenlijke intakes, kortom…..veel positieve ontwikkelingen.
Kom maar op Onatal, wij willen mee !!
Verloskundige Praktijk Voorburg
Alle zorgpaden,richtlijnen en protocollen vallen of staan bij de mensen die het uitvoeren.En kunnen zeker mooie handvaten zijn.
Maar m.i. zit de kwaliteit in mensen en niet in de protocollen/zorgpaden.
Als de ontschotting(,die niet uit behoefte ontstaat,maar opgelegd wordt) een verzwakking geeft van een van de 2 lijnen ,is het geen sterk fundament voor de ontwikkeling van geintergreerde zorg.
We zullen uit interesse alleen al meedoen met O Natal
Verloskundig Centrum Breda
Prima! Risicoselectie en casemanager in de eerste lijn houden!!! Daar zijn wij sterk in! En in overleg en in goede samenwerking met de tweede lijn optimale zorgpad uitstippelen voor iedere zwangere, maar geen onnodige zorg!
Tuya
Wij zijn 1 van de 3 praktijken in Den Haag die dit jaar een pilot zijn gestart naar gezamelijke zorgpaden. Gelukkig staan de neuzen nu meer dezelfde kant op en zijn we het allemaal erover eens: samenwerken geeft betere zorg en potentieel betere uitkomsten! Een van de aspecten is wel dat er goede, duidelijke verslaglegging is, dus is deze nieuwe functie/toepassing binnen Onatal zou geweldig zijn!
OTIS
Enorm goed initiatief van Onatal! Wij zijn binnen onze praktijk al een tijd druk in de weer met zorgpaden, maar zijn heel benieuwd hoe dit digitaal aan te pakken. Maar ook binnen de verschillende VSV’s in Utrecht e.o. wordt er veel nagedacht over hoe samen te werken, op een zodanige manier dat we elkaars kracht erkennen, respecteren, maar ook gebruiken. Wij kijken uit naar de toekomst!
VP Utrecht-Oost
Enorm goed initiatief van Onatal! Wij gebruiken binnen onze praktijk al zorgpaden op papier, maar zijn heel benieuwd wat de digitale weg te bieden heeft!!
VP Utrecht-Oost
Myriam van de Pas,
Wij zijn met een aantal praktijken in Den Haag bezig met een gezamenlijke intake + wekelijkse intakebespreking met het Hagaziekenhuis. Hier wordt voor alle zwangeren een zorgpad uitgezet en worden alle zwangeren zonder medische indicatie doorverwezen naar de 1e lijn ( waar ze horen). Ook veel zwangeren die voorheen in de 2e lijn liepen, komen nu ook bij ons met een zorgpad en soms een eenmalig consult in de 2e lijn. Aangezien er nu nog geen ruimte is in Onatal voor die zorgpaden, zijn wij erg blij met de aanvulling van Onatal.
OTIS
Ook hier in Limburg zijn plannen om te gaan werken met zorgpaden. De intensievere samenwerking en communicatie die hiervoor nodig zijn met de 2e lijn heet ik van harte welkom. Uiteindelijk staan of vallen dit soort mooie initiatieven echter met de uitvoerbaarheid en praktische invulling. Benieuwd hoe Onatal de digitale oplossing voor deze uitdaging gaat bieden…….
Succes!
Verloskundigenpraktijk Venlo-Blerick
Leuk om alle ontwikkelingen in Nederland zo te kunnen lezen. Ook wij zijn in regio ZO-Brabant bezig om invulling te egevn aan Integrale Verloskunde. De zorgpaden gaan hier ook onderdeel van uitmaken. Ik ben heel benieuwd naar de mogelijkheden binnen Onatal.
Verloskundigenpraktijk ‘t Noorden
Als ik het goed begrijp openen de gynaecologen in al die ‘ontschotte’ gebieden nu voor iedere zwangere een DBC. Ook voor de eerstelijns dames. Hoe lang zullen de zorgverzekeraars dit nog een goed idee vinden? Een van de sterke punten van de eerstelijn is het goedkoop houden van de zorg, ben bang dat wij met deze initiatieven dit goede punt verlaten terwijl nooit bewezen is dat veiliger is of dat wij zelf geen goede risicoselectie zouden kunnen doen.
Geboortecentrum GEEL
Ook in de regio Maastricht zijn de eerste zorgpaden in de maak samen met de 2e lijn. Ben ook heel benieuwd welke mogelijkheden Onatal hierin heeft en hoe aan te sluiten bij de 2e lijns dossiers?
Verloskundigenpraktijk Valkenburg a/d Geul
Ook wij gaan dit doen in Heerlen met önze”gynaecologen. Het basis idee is hetzelfde als wat jullie doen. We zijn erg benieuwd hoe het gaat lopen bij jullie!
Kerkrade-Landgraaf-eo
Wat een goed initiatief ! Er is in onze praktijk ook pas besproken dat wij zorgpaden gaan opstellen.
Er komt regelmatig een gynaecoloog bij ons op de praktijk om voor de clienten met problemen een zorgpad te maken.
Lyda Sjouwerman verloskundigenpraktijk Velserbroek & IJmuiden e.o.
Verloskundigenpraktijk Velserbroek & IJmuiden e.o.
Haarlem in beweging…. We zijn begonnen!! Aanstaande week de eerste intakes samen doorspreken op weg naar een optimaal zorgtraject. Kan niet wachten en ben echt benieuwd naar de meerwaarde van samen “klussen”. Zouden de zwangeren voelen hoe druk we-achter de schermen- met ze zijn:)?
Kleverpark