Per 1 oktober start ‘Rondom’; het samenwerkingsverband tussen de 1e lijn in Haarlem en het Kennemer Gasthuis. Een intensieve samenwerking waarbij ook het Zorgpad wordt ingevoerd. Gezamenlijk zijn er nu maar liefst 29 verschillende ‘paden’ geschreven, die nog weer verder toegesneden kunnen worden op elke individuele zwangere vrouw. Gerardine Schenk van Praktijk aan het Spaarne ging vast aan de slag met de speciale software die Onatal hiervoor heeft ontwikkeld en legt uit wat er allemaal gaat veranderen:

“Vanaf 1 oktober starten alle zwangeren, dus ook zwangeren met een primaire medische indicatie, in onze regio bij de verloskundige, dat betekent een grote verandering. Na die intake gaan we al die zwangeren bespreken met de gynaecoloog. Dat deden we hiervoor ook niet. Dus we gaan met elkaar voor elke zwangere een plan maken, hoe gaat de zorg er deze zwangerschap uit zien, en wat is belangrijk om voor deze zwangere te regelen. Daarbij wordt niet gekozen voor alleen maar 1e lijn of alleen maar 2e lijn, dat gaat nu juist wat meer door elkaar heen lopen, soms de verloskundige, soms de gynaecoloog, en dan soms weer de verloskundige. Om daar binnen de duidelijkheid te bewaren, wie is er nu verantwoordelijk voor deze mevrouw, wat moet er op dit moment geregeld worden, wilden we daar een vorm aan geven: het zorgpad.”

Wat voor elementen worden er dan opgenomen in zo’n zorgpad?

“Hoe vaak wordt ze gezien, door wie wordt ze gezien, welke echo’s moeten er in dit specifieke geval worden gemaakt. Zo is voor iedereen duidelijk, voor de verloskundige, voor de gynaecoloog, maar ook voor de zwangere hoe deze zwangerschap zal gaan verlopen. Tenminste als er niet van alles tussen komt natuurlijk. Een zwangerschap loopt nou eenmaal niet altijd zo als wij dat plannen.”

Verschillen die paden veel onderling?

“In principe krijgt elke zwangere een individueel pad, maar we hebben natuurlijk ook standaardpaden uitgewerkt, zodat we niet elke keer opnieuw het wiel uit hoeven te vinden. Dus we hebben een zorgpad gemaakt voor de gezonde, fysiologische zwangere, maar bijvoorbeeld ook voor een voor een zwangere met een sectio in de voorgeschiedenis of een dysmatuur in de voorgeschiedenis, zodat we voor elke persoonlijke situatie het juiste pad kunnen maken.”

Wat gaat er voor de zwangere veranderen?

“Voorheen hadden we eigenlijk ons vaste format van begin zwangerschap tot het eind. Je komt om de zoveel weken terug en dat was eigenlijk wel zo’n beetje voor elke zwangere hetzelfde. Ging het goed dan kon het wel wat langer wachten en ging het wat minder goed dan deed je dat dichter op elkaar. Maar bijvoorbeeld als een zwangere een keizersnede in de voorgeschiedenis heeft dan ging die mevrouw altijd een keer op consult bij de gynaecoloog en dan kan het voorkomen dat zij die week ook bij ons een afspraak had. Dan werd ze dus eigenlijk dubbel gezien. Dat doen we nu niet meer. Komt een zwangere bij de gynaecoloog dan weet de gynaecoloog dat wij verwachten dat hij een volledig controle doet.”

Onatal ontwikkelde speciale software voor het zorgpad, waarom was dat nodig?

“We zijn ook heel erg aan het spelen met mensen die om en om gaan lopen, de ene keer bij de gynaecoloog de andere keer bij ons, en dan is het wel heel belangrijk om te kunnen zien wat er is besproken. Aan elk individueel dossier kunnen we nu een zorgpad koppelen en dan is het per week heel duidelijk wie er nu verantwoordelijk is en dan kun je ook zien of alles gedaan is. Het loopt zoals het loopt, maar je kan ook tijdens de zwangerschap dingen toe gaan voegen. Het is heel flexibel en dat moet ook wel, want een zwangerschap is nou eenmaal geen statisch gegeven.”

Ben je nieuwsgierig hoe zorgpad er binnen Onatal uitziet? Kom dan bij ons langs tijdens het KNOV congres op 19 september. We laten het graag aan je zien!

Zijn er in jouw regio al samenwerkingsverbanden en leidt dit tot een verbetering in de zorg? We zijn benieuwd naar jouw ervaring. De eerste 20 praktijken die het bericht delen en een commentaar geven krijgen deze week als eerste de pilot van het Onatal Zorgpad.