Het Perinatal Institute is een, in Groot Brittannië gevestigde, non-profit organisatie die zich bezig houdt met nationale en internationale initiatieven ter bevordering van veiligheid en effectiviteit van geboortezorg. De organisatie bestaat uit een team van specialistische verloskundigen, data analisten en statistici. Het instituut wordt geleid door Jason Gardosi, professor in de maternale en perinatale gezondheidszorg.

We hebben Jason gevraagd om te vertellen over de gepersonaliseerde groei curven (‘GROW charts’) en een toelichting te geven over hun geplande introductie in Nederland.


Professor Jason Gardosi – Perinatal Institute

Wat zijn de voordelen van de gepersonaliseerde GROW charts?

De GROW charts zijn ontwikkeld om beter onderscheid te maken tussen fysiologische en pathologische groeiachterstand tijdens de zwangerschap en de geboorte. Omdat de meeste zwangerschappen normaal verlopen helpt dit de moeder gerust te stellen (Bijvoorbeeld: Kleine moeder met kleine ‘normale’ baby). Tegelijkertijd zorgt dit voor een toename in de opsporing van baby’s die daadwerkelijk risico lopen. De charts voorspellen de ‘optimale’ groei curve voor elke zwangerschap (GROW – Gestation Related Optimal Weight) door deze te personaliseren op basis van maternale lengte, gewicht, etniciteit en pariteit.

Introductie van de chart heeft in Engeland geleid tot verbetering van prenatale detectie van ernstige risicogevallen. Dit leidde tot een significante daling van perinatale sterfte als gevolg van een groeiachterstand. Voor dit werk heeft het Perinatal Institute in 2013 de Patient Safety Award in ontvangst mogen nemen.

Onatal heeft de chart ingebouwd, maar de uitrol stopte. Wat is er gebeurd?

Wij waren blij verrast dat Onatal hiertoe in staat was om zo snel een pilot versie van GROW in Nederland te ontwikkelen. Dit geeft ons de zekerheid dat de applicatie goed werkt in combinatie met Onatal. Maar ondanks deze geweldige prestatie moesten we nog drie belangrijke zaken regelen alvorens de charts landelijk uitgerold konden worden:

  1. Training: gebaseerd op een recent onderzoek in Groot Brittannië weten we dat de effectiviteit van GROW, zoals elke andere tool, afhankelijk is van educatie rondom haar gebruik. Hiervoor is een accreditatiesysteem cruciaal en wij zijn dan ook erg blij dat de KNOV deze taak op zich heeft genomen.
  2. Personaliseren voor Nederland: De kwaliteit van de coëfficiënten die wij gebruiken voor Nederland moet hoger. De pilot versie was gebaseerd op de relatief kleine database van de ABCD onderzoeksstudie. De etnische groepen daarvan komen niet overeen met degene welke vastgelegd worden volgens de Nederlandse richtlijnen. Daarom willen we de coëfficiënten analyseren van een grotere database welke de populatie weerspiegelen van moeders waar de zorgverleners mee bezig zijn.
  3. Kwaliteitsbewaking: Er moet een licentiesysteem ingericht worden ter bewaking van de kwaliteit. De functionaliteit van GROW is gebaseerd op 20 jaar onderzoek en ontwikkeling. Dit blijft continu doorontwikkelen op basis van de laatst beschikbare onderzoeksresultaten. De kwaliteit van de toepassing moet centraal gewaarborgd kunnen worden. Men moet er zeker van kunnen zijn dat de toepassing veilig is en dat dezelfde standaarden gehanteerd worden, onafhankelijk van de applicatie waarin deze opgevraagd worden. Daarom worden de charts aan elke individuele gebruiker gelicenseerd vanuit een centrale dienst.

Wij zijn met Onatal overeengekomen dat de uitrol pas zal plaatsvinden wanneer deze zaken zijn geregeld.

Wat is er nodig alvorens de GROW charts beschikbaar zijn in software applicaties in Nederland?


De training en het accreditatieproces zijn al gestart en worden goed begeleid door de KNOV. We moeten nog wel nieuwe coëfficiënten ontwikkelen. De hoeveelheid data waarop deze gebaseerd zullen worden is hierbij van belang: hoe meer data, hoe beter de gepersonaliseerde GROW charts in Nederland worden. Wanneer de charts eenmaal beschikbaar zijn, dan kunnen alle softwareleveranciers de charts door middel van een webservice inbouwen in hun applicatie. Om deze webservice te gebruiken kunnen de zorgverleners een licentie verkrijgen via onze website. De algemene beschikbaarheid is naar verwachting halverwege november 2013.

Wat is de prijs voor de licentie?

De licentie voor het gebruik, kwaliteitsbewaking en lopende ontwikkeling van de GROW charts is € 1,- (exclusief BTW) per dossier/zwangerschap. Door de grote landelijke schaal van dit initiatief kunnen we de licentie in Nederland verlagen met wel 40%, tot € 0,60 (exclusief BTW) per dossier/zwangerschap.

Waar wordt mijn licentie voor gebruikt?

Deze zullen we nodig hebben om de kwaliteit te kunnen waarborgen van de gepersonaliseerde GROW charts voor Nederland en continu de functionaliteit te kunnen verbeteren. Het zorgt er ook voor dat we periodiek feedback kunnen geven aan de gebruikers betreffende de cijfers inzake perinatale sterfte door groeiachterstand en detectie cijfers.

Hoe kan ik helpen?


Om gepersonaliseerde GROW charts van de hoogste mogelijke kwaliteit te kunnen ontwikkelen voor Nederland, heeft het team van het Perinatal Institute een grote database nodig van geboortegewichten en maternale/zwangerschaps karakteristieken waarop de Nederlandse coëfficiënten gebaseerd worden. Deze is reeds beschikbaar binnen Onatal maar we willen jouw goedkeuring vragen om deze data voor dit doel te mogen gebruiken. Dit geeft ons de mogelijkheid de GROW-NL applicatie te verfijnen en de best mogelijke coëfficiënten te gebruiken voor Nederland.

Hoe kan ik dit doen binnen Onatal?

Houd de aankomende tijd het startscherm van Onatal in de gaten. De oproep doen wij verdeeld over een aantal tijdvakken. Zodra je de oproep ziet op het startscherm klik je op ‘Lees meer’ voor alle details, en volg je simpelweg de instructies. We hebben ons best gedaan de aanlevering zo eenvoudig mogelijk te maken. Met een druk op de knop kun jij jouw bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de gepersonaliseerde GROW charts voor Nederland!