Bahar Goodarzi is verloskundige en docent aan de Verloskunde Academie Amsterdam Groningen (AVAG). Ze heeft meegewerkt aan de vaardigheidstraining GROW-NL, een nieuwe methode om foetale groei te controleren. Bahar geeft deze trainingen aan docenten van de AVAG, die GROW-NL vanaf september aan de verloskunde studenten gaan leren.

Wat is GROW-NL precies?


GROW-NL is de Nederlandse versie van GROW. Het is een methode om de foetale groei te controleren. Het komt uit Engeland en is een andere manier van foetale groei controle dan wij in Nederland gewend zijn.
Nu werken we met het uitwendig onderzoek van de zwangere buik aangevuld met echo’s. Dat uitwendig onderzoek bestaat uit voelen aan de buik, waarbij de groei van de baarmoeder wordt gerelateerd aan anatomische referentiepunten en het meten van de buik met een centimeter. Dit gebeurt niet gestandaardiseerd, dat betekent dat niet iedereen het precies op dezelfde manier doet en de uitslagen op dezelfde manier interpreteert. Verder worden de echo-uitslagen uitgezet in populatie-curves, dat zijn groeicurves die zijn gebaseerd op gegevens van algemene populaties. Bij GROW gebruik je geen anatomische referentiepunten meer, je meet op gestandaardiseerde wijze de buik, je voert op indicatie echo’s uit en je maakt gebruik van geïndividualiseerde groeicurves, curves die beter afgestemd op de moeder in kwestie.”

Wat is het voordeel van zo’n gepersonaliseerde GROW chart?

De groei van het kind wordt onder anderen beïnvloed door het gewicht, de lengte, de etniciteit en de pariteit van de moeder. Als je bijvoorbeeld voor de tweede of derde keer zwanger bent heeft je kind een groter groeipotentieel. De populatie curves die we nu gebruiken nemen deze karakteristieken niet mee. Zo beoordeelt de curve kinderen van een
grote Nederlandse moeder en een kleine Aziatische moeder volgens dezelfde criteria.
Hierdoor kan er slecht onderscheid worden gemaakt tussen kinderen die in aanleg klein zijn en kinderen die zijn groeivertraagd. Dat onderscheid kun je met een op de moeder afgestemde curve veel beter maken. Die curve neemt de eerder genoemde karakteristieken wel mee, waardoor je veel beter zien hoe een baby zou moeten groeien. Tot slot kunnen op de geïndividualiseerde curves niet alleen echo-uitslagen worden uitgezet, maar ook de fundus-symfysemetingen

Waarom was het tijd voor een nieuwe methode?

“In Nederland is de laatste jaren veel te doen geweest over de perinatale sterfte en toen zijn we gaan kijken hoe we dat konden verbeteren. Groeivertraging is een van de grote oorzaken van perinatale sterfte. Het huidige systeem spoort maar weinig foetale groeivertraging op en maakt dus bovendien geen verschil tussen kinderen die in aanleg te klein zijn en kinderen die zijn groeivertraagd. In de Engelse regio West Midlands, waar GROW wordt gebruikt, is de foetale sterfte door gemiste groeivertraging de afgelopen jaren gedaald. Daarom is de KNOV dat verder gaan onderzoeken. In maart jl. heeft de KNOV de standaard ‘Opsporing van foetale groeivertraging’ uitgegeven. Dat moet nu geïmplementeerd worden in Nederland. Deze methode vergt een andere manier van denken en werken. Om dit te ondersteunen is een e-learning en een hands-on training ontwikkeld. De hands-on training heb ik vandaag aan mijn collega docenten gegeven. Overigens wordt de GROW methode niet alleen in Engeland gebruikt, maar ook in bijvoorbeeld Zweden en Australië.

Wordt het verplicht?

“Deze methode wordt de nieuwe standaard binnen de geboortezorg. Gynaecologen zijn betrokken bij het ontwikkelen van deze standaard, het College Perinatale zorg en de Inspectie voor Gezondheidszorg heeft ingestemd met deze standaard en de nieuwe Verloskundige Indicatie Lijst zal deze standaard als uitgangspunt nemen. We gaan nu een veranderperiode tegemoet waarin we moeten gaan omschakelen. Het is belangrijk dat we geboortezorg breed op deze manier gaan werken, omdat je alleen dan de foetale groei goed kunt volgen. Als ik het op mijn manier doe en mijn collega op een andere manier dan kun je geen conclusies meer aan de uitslagen van de onderzoeken verbinden. Allemaal hetzelfde doen is echt heel belangrijk. Als iedereen hetzelfde doet is het resultaat ook geweldig: met GROW worden groeivertraagde kinderen twee keer zo vaak opgespoord. Ik hoop dus ook dat iedereen zo snel mogelijk het hele pakket gaat doorlopen zodat we zo snel mogelijk met zijn allen aan de gang kunnen. Dus ik zou zeggen; schijf je snel in bij de KNOV voor de e-learning en hands-on training!

Enthousiaste verloskundigen gezocht!

De Onatal GROW-NL module wordt op dit moment getest door een selecte groep Onatal gebruikers. Wij willen deze groep graag verder uitbreiden… Wil jij direct aan de slag met de geïndividualiseerde groeicurves binnen Onatal?

Plaats nu jouw reactie hieronder, en laat ons weten dat jij mee wilt doen!

Wees er snel bij, de meest enthousiaste reacties nodigen wij uit om al deze week met de GROW-NL functionaliteit aan de slag te gaan: