Bahar Goodarzi is verloskundige en docent aan de Verloskunde Academie Amsterdam Groningen (AVAG). Ze heeft meegewerkt aan de vaardigheidstraining GROW-NL, een nieuwe methode om foetale groei te controleren. Bahar geeft deze trainingen aan docenten van de AVAG, die GROW-NL vanaf september aan de verloskunde studenten gaan leren.
Wat is GROW-NL precies?
“GROW-NL is de Nederlandse versie van GROW. Het is een methode om de foetale groei te controleren. Het komt uit Engeland en is een andere manier van foetale groei controle dan wij in Nederland gewend zijn.
Nu werken we met het uitwendig onderzoek van de zwangere buik aangevuld met echo’s. Dat uitwendig onderzoek bestaat uit voelen aan de buik, waarbij de groei van de baarmoeder wordt gerelateerd aan anatomische referentiepunten en het meten van de buik met een centimeter. Dit gebeurt niet gestandaardiseerd, dat betekent dat niet iedereen het precies op dezelfde manier doet en de uitslagen op dezelfde manier interpreteert. Verder worden de echo-uitslagen uitgezet in populatie-curves, dat zijn groeicurves die zijn gebaseerd op gegevens van algemene populaties. Bij GROW gebruik je geen anatomische referentiepunten meer, je meet op gestandaardiseerde wijze de buik, je voert op indicatie echo’s uit en je maakt gebruik van geïndividualiseerde groeicurves, curves die beter afgestemd op de moeder in kwestie.”
Wat is het voordeel van zo’n gepersonaliseerde GROW chart?
“De groei van het kind wordt onder anderen beïnvloed door het gewicht, de lengte, de etniciteit en de pariteit van de moeder. Als je bijvoorbeeld voor de tweede of derde keer zwanger bent heeft je kind een groter groeipotentieel. De populatie curves die we nu gebruiken nemen deze karakteristieken niet mee. Zo beoordeelt de curve kinderen van een
grote Nederlandse moeder en een kleine Aziatische moeder volgens dezelfde criteria.
Hierdoor kan er slecht onderscheid worden gemaakt tussen kinderen die in aanleg klein zijn en kinderen die zijn groeivertraagd. Dat onderscheid kun je met een op de moeder afgestemde curve veel beter maken. Die curve neemt de eerder genoemde karakteristieken wel mee, waardoor je veel beter zien hoe een baby zou moeten groeien. Tot slot kunnen op de geïndividualiseerde curves niet alleen echo-uitslagen worden uitgezet, maar ook de fundus-symfysemetingen”
Waarom was het tijd voor een nieuwe methode?
“In Nederland is de laatste jaren veel te doen geweest over de perinatale sterfte en toen zijn we gaan kijken hoe we dat konden verbeteren. Groeivertraging is een van de grote oorzaken van perinatale sterfte. Het huidige systeem spoort maar weinig foetale groeivertraging op en maakt dus bovendien geen verschil tussen kinderen die in aanleg te klein zijn en kinderen die zijn groeivertraagd. In de Engelse regio West Midlands, waar GROW wordt gebruikt, is de foetale sterfte door gemiste groeivertraging de afgelopen jaren gedaald. Daarom is de KNOV dat verder gaan onderzoeken. In maart jl. heeft de KNOV de standaard ‘Opsporing van foetale groeivertraging’ uitgegeven. Dat moet nu geïmplementeerd worden in Nederland. Deze methode vergt een andere manier van denken en werken. Om dit te ondersteunen is een e-learning en een hands-on training ontwikkeld. De hands-on training heb ik vandaag aan mijn collega docenten gegeven. Overigens wordt de GROW methode niet alleen in Engeland gebruikt, maar ook in bijvoorbeeld Zweden en Australië.”
Wordt het verplicht?
“Deze methode wordt de nieuwe standaard binnen de geboortezorg. Gynaecologen zijn betrokken bij het ontwikkelen van deze standaard, het College Perinatale zorg en de Inspectie voor Gezondheidszorg heeft ingestemd met deze standaard en de nieuwe Verloskundige Indicatie Lijst zal deze standaard als uitgangspunt nemen. We gaan nu een veranderperiode tegemoet waarin we moeten gaan omschakelen. Het is belangrijk dat we geboortezorg breed op deze manier gaan werken, omdat je alleen dan de foetale groei goed kunt volgen. Als ik het op mijn manier doe en mijn collega op een andere manier dan kun je geen conclusies meer aan de uitslagen van de onderzoeken verbinden. Allemaal hetzelfde doen is echt heel belangrijk. Als iedereen hetzelfde doet is het resultaat ook geweldig: met GROW worden groeivertraagde kinderen twee keer zo vaak opgespoord. Ik hoop dus ook dat iedereen zo snel mogelijk het hele pakket gaat doorlopen zodat we zo snel mogelijk met zijn allen aan de gang kunnen. Dus ik zou zeggen; schijf je snel in bij de KNOV voor de e-learning en hands-on training!”
Enthousiaste verloskundigen gezocht!
De Onatal GROW-NL module wordt op dit moment getest door een selecte groep Onatal gebruikers. Wij willen deze groep graag verder uitbreiden… Wil jij direct aan de slag met de geïndividualiseerde groeicurves binnen Onatal?
Plaats nu jouw reactie hieronder, en laat ons weten dat jij mee wilt doen!
Wees er snel bij, de meest enthousiaste reacties nodigen wij uit om al deze week met de GROW-NL functionaliteit aan de slag te gaan:
Goeie morgen Wendy, leuk dat je mee wilt doen! Laat je nog even je praktijknaam achter en jouw kijk op de nieuwe methode?
Microware automatisering
Ik sta te popelen. Ben erg enthousiast om die curve in Onatal te implementeren en de wonderbaarlijke rsultaten te ervaren. Groet Lenie
Vlk praktijk
Natuurlijk ben ik enthousiast over de de nieuwe standaard GROW en wil graag de Onatal GROW-NL module gaan gebruiken. Een prachtige stap voorwaarts naar een betere uitkomst.
Hoi Lenie en Ineke!
Top! Had ook niet anders verwacht 😉 De GROW optie is in jullie praktijk geactiveerd.. Zoek hiervoor een client op en klik links-onderin op de nieuwe menu-optie ‘GROW’.
Benieuwd naar jullie ervaringen!
Microware automatisering
Mooie manier om de eerste lijn in Zeeuws – Vlaanderen weer op de kaart te zetten. Het is ten slotte nog altijd een stukje Nederland en niet België. Ook een goede manier om een duidelijke afspraak met de tweede lijn te creëren en vanuit daar de samenwerking te versterken. Als we dan die paar verloskundig actieve huisartsen die hier ook nog zijn meetrekken, zullen alle zwangere daar baat bij hebben! Hopelijk zal het een aanvulling zijn op het EPD wat ze hier aan het koppelen zijn (ziekenhuis eerste en tweede lijn met vrijgevestigde eerste lijns verloskundige via Onatal).
In afwachting van de reactie.
Met vriendelijke groet,
Kim Meyners
eerstelijns verloskunde en echoscopie als soliste!!
Hi Kim!
Dat klopt, zo hadden we er nog niet naar gekeken, maar de GROW methodiek is natuurlijk van groot belang in de samenwerking… verschillende zorgverleners doen allen hun eigen metingen voor de zelfde client. Als deze gedeeld worden in het VSV kunnen nog betere charts gemaakt worden… een uniforme manier van werken is dan natuurlijk extra belangrijk..
Nog een tip voor jou collega’s die nog niet met Onatal werken: Ze kunnen gebruik maken van de charts op http://www.gestation.net. Daar zullen de metingen dan wel met de hand ingegeven moeten worden.
Vanmiddag activeren we vast de GROW charts in jouw installatie, veel succes daarmee!
Joost
Microware automatisering
Ben heel benieuwd hoe het werkt! En..of het moeizaam zal zijn om allemaal net weer even anders te werken. Wel heel goed om straks dan ook allemaal op gelijke wijze te werken, zo gaat de zorg vooruit!
groet,
Menne Voorwerk
praktijk wijk bij duurstede
Ha die Joost,
Natuurlijk wil praktijk Voorburg meedoen !!
We hebben de training al gepland staan, en zijn zeer enthousiast om het te gaan implementeren.
Kom maar op met die knop 🙂
groet, Karin
Verloskundige praktijk Voorburg
Wij zouden ook heel graag mee willen doen. Door mijn bezoeken aan zweden en noorwegen heb ikkennis gemaakt met een soortgelijke tabel, heerlijk dat dit nu ook binnen onatal kan. Hartelijke groet en hopelijk een positieve reactie. Dieuwke Ottens, Haarlem-Noord
Verloskundige praktijk Haarlem Noord
Voor de bovenstaande praktijken hebben wij net de GROW-NL module geactiveerd..
allemaal ontzettend bedankt voor jullie medewerking!
Vragen of opmerkingen? Laat het even weten mbv de tickets, dan kunnen dit koppelen aan de planning.
De meetpunten worden op de chart gezet obv de EFW bij echo’s, en de fundushoogte. Zodra de client is bevallen zie je ook het eind-gewicht in de chart als controle op de voorspellingen.
Ik hoop dat dit zal bijdrage aan een betere opsporing van groeivertragingen in jullie praktijken en in heel Nederland.
Ten behoeve van de proef, er kunnen er nog een paar bij… Welke praktijk wil nog meedoen?
Microware automatisering
Wij willen ook heel graag mij doen! We zijn in Drachten ook bezig met nieuwe protocollen mbt groeivertraging en willen dit graag uitproberen.
Gr Andersche
Verloskundigenpraktijk De Nieuwkomer
Leuk al die positieve reacties! En complimenten voor Onatal dat het al zo vooruitstrevend hiermee bezig is!
AVAG
Wij doen ook graag mee!
Verloskundigenpraktijk Lize Verbaas
Hoi Joost,
Heb je ook een test praktijk nodig in de bollenstreek? Wij in Voorhout willen ook graag mee doen. Wij willen in oktober de training gaan doen. Hoor graag van je, wij zijn in ieder geval enthousiast!
Verloskundigenpraktijk Voorhout
Lijkt me super om uit te proberen bij ons. Te meer om te kijken of we de koppeling met Onatal interact nog geschikter kunnen maken. Want daar oriënteren we ons ook op!
de Toekomst Geldermalsen
Halo Joost,
Ook in Veendam zijn wij natuurlijk enthousiast en willen wij graag deelnemen.
Verloskundigenpraktijk Veendam
Dank dat jullie allemaal mee doen! In de aankomende dagen sturen we alle deelnemers een korte vragenlijst, zijn erg benieuwd naar jullie bevindingen!
Voor nu moeten we de aansluitingen even stoppen, zodra we hier mee door kunnen gaan sluiten we iedereen die hier een reactie plaatst als eerste aan.
Maak er een mooie dag van!
Joost
Microware automatisering
Hoi Joost,
Wij hebben allemaal inmiddels de e-learning gedaan en hebben op 1 oktober de hands-on training staan, dus daarna zouden we aan de slag kunnen. Heel graag beginnen we dus zo snel mogelijk en zouden we graag de applicatie testen.
Groetjes, Remke.
Verloskundigen Vida
Hoi Joost!
Ook wij willen graag: verloskundigenpraktijk Creation, Veenendaal…! We zien dat jullie nu even timeout hebben, maar zodra het kan, horen we het graag! Ik heb namens de VAS (Verloskundige Adviesraad Standaarden) van de KNOV meegewerkt aan deze standaard, dus zou graag zsm implementeren…!
Succes,
Rosanne
Creation Verloskundigen
Hallo,
Wij zaten in de pilot vd Grow en werken al sinds oktober 2012 met deze methode en kunnen niet wachten tot we het kunnen digitaliseren! Lijkt ons een stuk praktischer dan hoe het nu gaat!
Groetjes Marja
Ook wij gaan per 01-09-13 aan de slag met deze curve, kom maar op Joost met de digitale applicatie!!!! Ik kan dit toch ook niet in het onderwijs prediken en zelf niet toepassen..Collega Bahar zou me kielhalen:) Barbara, verloskundige Kleverpark Haarlem/docent AVAG.
Kleverpark
Helaas heb ik (als net afgestudeerde) het onderwijs van Bahar net moeten missen! Hopelijk kan ik het me toch eigen maken door ermee te oefenen via Onatal in me eigen praktijk! We horen het graag!
Verloskundigenpraktijk Kaag & Braassem
Ai, ben ik nu net te laat met mijn reaktie!? Heel goed dat Onatal zo snel in speelt op nieuwe ontwikkelingen voor het opsporen van groeivertragingen. Vorig jaar bij de KNOV de eerste presentatie gezien over de indiviual GROW charts. Ik dacht toen gelijk: dit moet geïntegreerd worden in onze eigen digitale dossiers! En zie daar!
Mocht je toch nog een deelnemer zoeken, dan houdt Carnisselande zich aanbevolen.
Verloskundigenpraktijk Carnisselande
JA! onze praktijk wil graag meewerken: al enkele dames uit onze praktijk hebben op basis van groei-echo’s een persoonlijke groeicurve als een aparte bijlage.. geintegreerd in Onatal zou een uitkomst zijn.
met vriendelijke groet!
Michelle Beijerinck
Mundo Vroedvrouwen, Den Haag
Mundo Vroedvrouwen
Hallo,
In onze praktijk maken we al bij iedereen een groeiecho. Momenteel zijn we de e-learning aan het volgen en wordt in de kring de hands-on training aangevraagd.
Een geïntegreerde curve aangepast op de cliënte zou een uitkomst zijn.
Ook wij zouden dit graag uittesten! Dus mocht het weer kunnen, dan doen we graag mee!
vriendelijke groet,
Nienke van Alst
Geboortecentrum Linde, Zevenaar
Geboortecentrum Linde
Graag wil ik meedoen.
De fundusmeeting in cm hanteerden wij al vanaf 1975. Maar dat er nu standarisering komt en het zou een pluim zijn voor jullie O- Natal team als dit geintergreerd zou kunnen worden in het O -Natal dossier
met vriendelijke groet
Hethy Krijnen,Breda
Verloskundig Centrum Breda
Ook in Lochem zijn we er klaar voor en gaan graag z.s.m. met de geïndividualiseerde curves aan de slag!
Hartelijke groet,
Sabien Dokter, Buik&Co.
Verloskundigenpraktijk Buik&Co
Wow wat een positieve reacties allemaal, dank jullie wel! de tests lopen ook helemaal volgens plan. ‘t liefst zouden we GROW nu voor jullie allemaal activeren, maar voor we dit kunnen doen moeten daar nog een aantal afspraken over gemaakt worden met de copyright houder van de formule. Op dit moment mogen we daarom nog even geen nieuwe aansluitingen doen. We doen ons best dit zo snel mogelijk te regelen, zodra we meer weten horen jullie het! En zoals afgesproken, degene die hier een reactie hebben geplaatst benaderen we daarvoor als eerste!
Microware automatisering
Ja ,overtuigd van de belang van grow. Wij als praktijk doen er graag aan mee, Mvg vk Tuya den haag
Tuya
Onatal team, ook VPA wil graag meedoen, we hebben de training als praktijk ingepland, dus zullen niet direct van start gaan, maar asap
Verloskundigen Praktijk Alkmaar
Hoi,
Ik ben benieuwd hoever jullie zijn met het testen van e GROW_NL geindividualiseerde curves? We hebben vandaag de scholing als praktijk afgerond en willen graag zsm aan de slag. Het zelf plotten in uitgeprinte curves blijkt niet te werken, dus we beginnen zodra de curve digitaal in Onatal beschikbaar is. Graag hoor ik van jullie!
Verloskundigen Vida
Hallo Remke,
We begrijpen dat jullie zo snel mogelijk aan de slag willen. We zijn er daarom ook druk mee bezig. We wachten echter nog op een aantal afspraken die gemaakt moeten worden met de copyright houder van de formule. We houden jullie op de hoogte!
Microware automatisering
Ook wij willen graag met deze GROW-curves aan de slag! Kan dit nog?
Met vriendelijke groet,
Sarah Mathijs
Verloskundigenpraktijk Sittard
Verloskundigenpraktijk Sittard
Ter aanvulling:
Inmiddels zijn de Nederlandse GROW curves voor alle verloskundige praktijken beschikbaar. Neem hiervoor een kijkje op http://www.grow-services.net
Na aanmelding via de GROW Services website kun je de verkregen gegevens invoeren in Onatal om hierin direct GROW charts voor jouw clienten te maken, zonder dubbele gegevens in te geven.
Microware automatisering