Martijn Pennekamp werkte jarenlang bij de Rabobank waar hij honderden kleine bedrijfjes op weg hielp. Om het breder aan te pakken begon hij [ikwordzzper.nl](http://www.ikwordzzper.nl/) , een platform voor beginnende zzp’ers (‘zelfstandige zonder personeel’). Met de lezers van het Onatalblog deelt hij vandaag zijn gouden tips voor zzp’er worden, zijn èn blijven: “Wat heb je nodig, wat hou je over, welk uurtarief past daarbij. Daar worden de meeste inschattingsfouten gemaakt”
“Ik was altijd adviseur bij de Rabobank, daar heb ik door de jaren heen heel veel starters op weg geholpen. Van daaruit ben ik begonnen met ikwordzzper.nl, omdat ik meer mensen wil helpen dan alleen die uit de regio waar ik vandaan kom. Sind half 2011 werk ik hier fulltime aan. Zo probeer ik mensen een beetje op weg te helpen. Inmiddels werp ik me ook wel op als zzp-specialist, iemand die alles weet over de markt, met heel veel praktijkervaring, maar ik ken ook de valkuilen waar je als (beginnende) zzp’er makkelijk in terecht komt.”
Wat zijn de grootste valkuilen?
“Ten eerste het overschatten van hoe veel opdrachten je binnen gaat halen, maar ook het je rijk rekenen met de prognose. Je maakt een prognose, je denkt dat je zoveel uur in de week kan werken, je denkt dat je een bepaald uurtarief kunt rekenen, en in de praktijk blijkt alles toch heel anders uit te pakken dan je had gedacht. Of je had een bepaald uurtarief in gedachten en dan kom je erachter dat je als je dat rekent geen enkele klant krijgt. Dus dan zak je maar weer een tientje, maar dan verdien je weer te weinig om rond te komen. Wat heb je nodig, wat hou je over, welk uurtarief past daarbij. Daar worden de meeste inschattingsfouten gemaakt.”
Hoe kan ik als beginnende zzp’er een realistischer beeld krijgen?
“Waar je vooral als verloskundige rekening mee moet houden is dat er nog zoveel om heen moet gebeuren waar je uiteindelijk geen omzet mee behaalt: je administratie, je marketing, cursussen, contactmomenten via de mail, overleg met collega’s, specialisten en gynaecologen. Dat zijn allemaal zaken waar je geen geld voor krijgt maar die wel tijd kosten. Wat je vaak ziet is dat je niet van te voren bedenkt hoeveel effectieve uren je echt kunt werken. Het is niet zo eenvoudig als ‘ik werk 20 uur in de week, dus dan verdien ik 20 x mijn uurtarief’. In die tijd moet je ook al die andere dingen doen.”
Buffer
“Zorg dat je een buffer hebt. Veel beginnende zelfstandig ondernemers maken al het geld dat ze binnenkrijgen op, net zoals ze vroeger met hun loon deden. En de eerste jaren investeer je veel en hoef je daardoor niet veel belasting te betalen, maar als je eenmaal winst begint te maken dan komt de belastingdienst toch echt een keer aankloppen. Zorg dus dat je 30% van je winst ergens wegzet, het liefst automatisch. Dat is ook handig voor als er een keer iets misgaat.”
Nog een andere gouden tip?
“Een ander belangrijk punt is je vervangbaarheid. Stel dat je ziek wordt, of met vakantie wil, wie neemt dan voor je waar? Veel grote bedrijven doen liever geen zaken met zzp’ers omdat er geen vervanging is, zorg dat je vervanging hebt en geef dat ook duidelijk aan, bij voorbeeld op je website. En regel dat goed. Dat is ook een van de dingen die ik altijd meeneem in mijn trainingen, zelfs al is het een concurrent, zorg toch dat die jou wil vervangen als dat nodig mocht zijn.”
Meer Martijn? Hij geeft ook trainingen, schrijft blogs en houdt geregeld gratis webinars, allemaal op ikwordzzper.nl.
Wat vind jij? Lekker voor jezelf of juist in loondienst? Laat het ons weten in de comments hieronder!