Kreeg in India de gemiddelde vrouw vijftig jaar geleden nog zes kinderen, inmiddels zijn dat er nog maar 2.5. Wetenschapper Martin Lewis van de gerenommeerde Amerikaanse Stanford Universiteit vond daar een heel opmerkelijke oorzaak voor: hoe meer soaps vrouwen kijken, hoe minder kinderen ze krijgen!
Verregaande invloed soaps
Eerder onderzoek in Brazilië wees uit dat vrouwen die soaps kijken, waarin de vrouwelijke personages meestal slechts enkele kinderen hebben, gemiddeld zelf ook minder kinderen krijgen. Het moeten wel soaps uit eigen land zijn: geïmporteerde soaps hebben volgens het onderzoek niet hetzelfde effect.
De verregaande invloed van soaps op het dagelijks leven wordt nog eens benadrukt doordat de kinderen die nog wel worden geboren vaak namen van soappersonages krijgen. Zelfs de Braziliaanse president Dilma Rousseff ontkomt niet aan de populariteit van soaps. Zij moest laatst een belangrijke televisietoespraak afblazen omdat die botste met een spannende ontknoping in de populaire soap Avenida Brasil.
Indiase plattelandsvrouwen
Lewis deed zijn onderzoek op het Indiase platteland. Ook hier bleek een duidelijk verband tussen het kijken van soaps en het krijgen van minder kinderen. Overigens was een lager geboortecijfer niet het enige gevolg van de soapverslaving van de Indiase plattelandsvrouwen. Er werd ook gemeten dat huiselijk geweld minder acceptabel werd, meer kinderen naar school gingen en vrouwen over het algemeen zelfstandiger werden.
Overbevolking
Het onderzoek van Lewis is vooral van belang vanwege het probleem van overbevolking. Zijn conclusies zouden kunnen helpen om het geboortecijfer te laten dalen op het laatste continent waar het nog hardnekkig hoog blijft: Afrika. Toegang tot elektriciteit en televisie is volgens Lewis namelijk niet genoeg; vrouwen moeten ook echt soaps kijken. In Afrika groeit de televisiemarkt sterk, maar er wordt vooral veel sport uitgezonden en weinig soaps. Het geboortecijfer blijft daar (dus) ook veel hoger.
Nollywood
Lewis komt uiteindelijk met een drieledig advies om het geboortecijfer in Afrika naar beneden te krijgen. Meer voorlichting voor vrouwen, massaal toegang tot elektriciteit en tot slot: heel veel op vrouwen gerichte soaps. Lewis hoopt dat het zogenoemde ‘Nollywood’, het Nigeriaanse Hollywood waar tegenwoordig zo veel Afrikaanse films vandaan komen, zich binnenkort stort op soaps.
Dat is nog eens een leuk onderzoek en wat wordt het goed en duidelijk uitgelegd in het artikel.