Ronald Buit is software ontwikkelaar bij Topicus en mede ontwikkelde Onatal InterAct, een tweedelijns Verloskunde EPD. “De grootste winst in de geboortezorg is te behalen door het uitwisselen van gegevens tussen zorgverleners. Belangrijk is nu dat iedereen die betrokken is bij de zorg rond een zwangere bij alle gegevens kan.”

Wat doet Topicus precies?

“Wij hebben samen met de mensen van Onatal de tweedelijns oplossing Onatal InterAct ontwikkeld. Deze oplossing is in gebruik bij het ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen. ZorgSaam is een bijzonder ziekenhuis, omdat in Terneuzen alle eerstelijns verloskundigen in dienst zijn van het ziekenhuis. Verder zijn er in Zeeuws Vlaanderen nog verloskundig actieve huisartsen. Voor alle zorgverleners daar hebben we een dossier rondom de zwangere gerealiseerd. De eerstelijns verloskundige, de huisarts, de gynaecoloog, de klinisch verloskundige, allemaal kunnen ze in hetzelfde dossier.”

Het lijkt zo’n simpele en doeltreffende oplossing, staat iedereen te juichen?

“Nee, nog niet. Er zijn natuurlijk allerlei verschillende systemen en zorgverleners blijven vasthouden aan hun eigen systeem. Dat is vertrouwd in gebruik en ze werken er vaak al jaren mee. En dan is een overstap naar een nieuw systeem best een verandering. En verandering is altijd lastig. IT is misschien de core business van Topicus, maar dat is zeker niet de core business van verloskundigen of gynaecologen. Applicaties moeten de zorgverleners ondersteunen, ze moeten er vooral geen last van hebben.”

Wat hebben Topicus en Onatal daarop bedacht?

“We zetten een centraal punt in de regio en via dat centrale punt verloopt de communicatie tussen de verschillende zorgverleners. Topicus deed dit eerder ook al voor huisartsen en we willen diezelfde strategie, datzelfde principe, ook toepassen in de geboortezorg. We hebben nu een hub (het centrale punt), dat is een internettoepassing per regio waarmee een zorgverlener vanuit zijn eigen systeem gegevens kan uitwisselen met andere zorgverleners. Wij willen graag dat iedere softwareleverancier zich aansluit op de hub en dat via dat systeem de gegevens over de zwangere worden uitgewisseld. De grootste winst in de geboortezorg is te behalen in het uitwisselen van die gegevens. De regio’s werken op verschillende vlakken al goed samen. Ik denk dat ze in de toekomst daartoe steeds meer verplicht worden door verzekeraars en overheid en dat we richting integrale bekostiging gaan. Belangrijk is dan dat iedereen die betrokken is bij de zorg voor een zwangere bij alle relevante gegevens kan.”

Kan iedereen zich aansluiten, ook als je met een ander systeem werkt?

“Ja, iedereen kan aansluiten. We hebben deze koppeling gerealiseerd voor Onatal, het eerstelijns systeem, en Onatal InterAct, het tweedelijns systeem. Maar wij sluiten geen enkele partij uit, dus iedereen is welkom om via dit systeem de gegevens in de regio te gaan uitwisselen. Als jouw leverancier nog niet is aangesloten, dan kun je als zorgverlener via een webtoepassing de gegevens wel bekijken.”

Is dat wel veilig?

“Jazeker. De informatie over de zwangere blijft altijd in het bronsysteem staan. Dus informatie wordt niet op een centrale plek neergezet. Wat je alleen op de centrale plek neerzet, is de toestemming van de zwangere om haar gegevens uit te kunnen wisselen. Als voorbeeld: een zwangere komt bij een eerstelijns verloskundige. De verloskundige zegt: ‘Grote kans dat, als je naar het ziekenhuis gaat, je naar ziekenhuis X gaat. Vind je het goed dat ik alvast de toestemming registreer, zodat de medewerkers in ziekenhuis X bij jouw dossier kunnen wanneer nodig?’ Op de centrale plek wordt dan alleen de toestemming vastgelegd. Als vervolgens de informatie wordt opgevraagd, dan kijkt het systeem naar de toestemming die is vastgelegd en dus of de informatie wordt gegeven. Op dat moment wordt bij het bronsysteem het dossier opgehaald. Zo heb je altijd inzicht in het meest actuele dossier.”

Laat jouw commentaar achter en deel jouw mening over het delen van gegevens en wat de optimale oplossing zou zijn. Moet de client inzicht hebben in alle verzamelde data?

Wil jij weten wat de oplossing zou kunnen zijn binnen jouw regio? Stuur een email naar info@onatalinteract.nl.