In de regio Zwolle zijn begin dit jaar acht verloskundigenpraktijken begonnen aan een pilot CTG. Dat houdt in dat de praktijken samen zelf CTG-onderzoeken, oftewel hartfilmpjes van ongeboren kinderen, afnemen. Glenn Bruins werkt bij Topicus, een bedrijf dat technische oplossingen ontwikkelt voor allerlei zaken rondom de geboortezorg, waaronder het CTG.
Glenn: ”Je ziet beweging in geboortezorg waarbij er steeds meer regionaal wordt samengewerkt tussen verloskundigenpraktijken en het ziekenhuis. Je ziet ook dat de eerste lijn steeds vaker CTG’s gaat afnemen. Dat gebeurt nu nog in het ziekenhuis, maar er zijn een aantal pilots om te kijken of de verloskundigen ook de CTG-onderzoeken kunnen doen.”
Waarom eigenlijk?
“Het zou enorm veel geld besparen om het CTG in de eerste lijn te laten doen. In een onderzoek uit 2014 is berekend dat het ongeveer de helft scheelt: een CTG in het ziekenhuis kost 900 euro, bij een verloskundige zou dat 450 euro kosten. Op jaarbasis zou dat een besparing op kunnen leveren binnen de geboortezorg van zo’n 8.5 miljoen euro.”
(zie voor dat onderzoek de link onderaan dit artikel)
Wat zijn jullie daarvoor aan het ontwikkelen?
“Het is wel heel belangrijk dat een gynaecoloog on the fly geraadpleegd kan worden. Daar heb je bepaalde technische oplossingen voor nodig, zodat als de verloskundige bij iemand thuis of in de praktijk een CTG afneemt, de gynaecoloog mee kan kijken.”
Kan de gynaecoloog echt ‘live’ meekijken of stuur je later een filmpje op?
“De gynaecoloog kijkt live mee. Het is een webbased applicatie, dat betekent dat de gynaecoloog alleen een computer en internet nodig heeft en meer niet.”
Hoe werkt dat dan?
“Wij houden ons ook bezig met een integraal dossier. Nu wordt er nog vaak een papieren dossier gefaxt of meegegeven als de zwangere van de verloskundige naar de gynaecoloog gaat. Wij vinden dat die informatie niet locatie-gebonden moet zijn, want dan is de kans op fouten groter tijdens de overdracht. Ook de CTG-informatie moet in dat integrale dossier komen. Samen met een groep leveranciers, waaronder Onatal, hebben wij de PeriHub neergezet, een soort technisch doorgeefluik voor perinatologische informatie. Wij hebben ons dossier daar op aangesloten, maar ook het CTG, zodat al die informatie altijd gedeeld kan worden.”
Wanneer is dit beschikbaar?
“Het is nog niet zeker dat de hele eerste lijn CTG-onderzoeken gaan afnemen. Het is een discussie die speelt binnen de verschillende regio’s. Daar hebben wij verder geen invloed op, maar er zijn allerlei pilots. Het is aan ons om klaar te staan met technische oplossingen.”
Meer lezen over de mogelijke besparingen met CTG: dat kan via deze link.
In hoeverre speelt CTG voor jou een rol?
Wij zijn benieuwd in hoeverre CTG in jouw praktijk en regio een rol speelt. Daarom willen wij jou vragen hierover een paar korte vragen te beantwoorden:
Ja ik help mee
goed om te weten en over de technische installaties.