In de discussies over beter samenwerken in de geboortezorg ligt de nadruk de afgelopen jaar heel sterk bij de samenwerking tussen de eerste en de tweede lijn. Toch is het ook van groot belang dat er goed wordt samengewerkt met de kraamzorg. Geboortezorg allrounder Rene Benneker is daarom begonnen met het project *Beter Bevallen in de Buurt*, waardoor het kraamverzorgers en verloskundigen makkelijker wordt gemaakt om samen te werken.

“De markt is zo ingedeeld dat je kraamzorg organisaties hebt die kraamzorg aanbieden en verloskundige maatschappen die verloskundige zorg bieden. Die zijn niet zo goed op elkaar afgestemd. Ik wil met kleine zelfsturende teams gaan werken, kleine teams van kraamverzorgers die gekoppeld zijn aan verloskundigenpraktijken. De verloskundigen willen dat heel graag, maar ze hebben domweg geen tijd om zo’n project zelf op te zetten omdat ze te druk zijn met andere dingen.
Daarom wil ik ze alle zorgen die ermee samenhangen, zoals roosters en salaris administratie, uit handen nemen.”

Wat is je achtergrond?

“Ik ben zelf al tientallen jaren werkzaam in de zorg, de afgelopen tien jaar in de geboortezorg. Ik ben directeur geweest van een kraamverzorgers organisatie, ik ben voorzitter van een maatschap van verloskundigen, ik zit in verschillende commissies van het College Perinatale Zorg, als vrijwilliger van de beroepsgroep van kraamverzorgers. Door al mijn ervaring ben ik vrij breed ingevoerd in de geboortezorg-wereld. Je ziet dat er op het moment een beweging is naar meer samenwerking in de geboortezorg en ik wil mijn steentje bijdragen om er voor te zorgen dat samenwerken voor kraamverzorgers en verloskundigen makkelijker wordt. De nadruk in alle discussies rondom de geboortezorg ligt nu wel heel erg op de samenwerking tussen de verloskundigen en gynaecologen. Het gaat vooral om de natale fase en ik ben vooral bezig met de postnatale fase.”

Waarom ben jij dit project begonnen?

“Ik heb gezien hoe lastig verloskundigen het vinden om met al die verschillende kraamverzorgers samen te werken en ik heb ook gezien dat het voor kraamverzorgers veel overzichtelijker wordt als ze niet alsmaar van hot naar her worden gestuurd. Ik heb bij heel veel organisaties gewerkt door de jaren heen en ik heb wel gemerkt dat de meeste mensen het leuk vinden om bij een kleinere, overzichtelijke organisatie te werken. Daar kan de kwaliteit enorm van verbeteren, zowel voor de professional als voor de klant.”

Wanneer gaat het van start?

“We gaan nu beginnen met het eerste team in Brabant, ik ben al aan het praten in Noord-Holland, in Groningen zijn we bezig en in Drenthe. Als het goed is gaan we in de loop van volgend jaar met drie of vier verschillende teams beginnen. Als dat eenmaal goed gaat verwachten we dat het snel zal gaan lopen.”

Wordt vervolgd dus!

Hoe zijn jouw ervaringen met kraamverzorgers? Laat het ons weten in de comments!