Er is veel te doen over het Zorgpad in de verloskunde de laatste tijd, maar niet iedereen staat te trappelen… Verloskundige Maria Hoenderdos vreest voor de medicalisering van zwanger zijn en voor de hele verloskunde: “Als we het nu laten varen is over 5 jaar de eerstelijns verloskundige (met de keuzevrijheid voor de vrouw) verdwenen”
Je sprak je onlangs vrij sterk uit tegen het zorgpad, waarom is dat?
Omdat het ervoor zorgt dat er onnodig medicaliserend naar ‘iedere’ zwangere gekeken wordt.
Jij pleit juist voor meer ‘schotten’ in de verloskunde, wat bedoel je daar precies mee?
Ik bedoel ‘ver’schotten, dat betekent substitutie van zorg. Zolang het in de eerste lijn kan, blijft het in de eerste lijn. Waar nodig komen er consulten in het midrisk gebied (meconium, pijnstillingswens, langdurig gebroken vliezen). Bewezen is dat er dan de minste kans is op (onnodige) ingrepen. En dat zonder verschil in sterfte. Dit geeft dus de meeste gezondheidswinst. En de laagste kosten!
Hoe kunnen we het aantal onnodige ingrepen het beste beperken?
Door continuiteit van zorg.
Denk je dat de eerste lijn teveel over zich heen laat lopen?
In zekere zin wel. Wij mogen best meer overtuigd zijn van onze eigen waarde en daarvoor gaan staan. De daadwerkelijke begeleiding gebeurt door de verloskundige (80% in de tweede lijn bevalt met de klinisch verloskundige). Daar hoort dan ook de regie om te zorgen dat 1-op-1 gewaarborgd blijft.
Wat zou jij in een ideale wereld voor systeem willen zien?
Tja…laagrisico-zwangerschappen bij de verloskundige, midrisk zwangerschappen samen met de klinisch verloskundige. Gynaecologen voor de ingrepen en de hoog risico zwangerschappen. Alle verloskamers voorzien van bad en lachgas. En altijd een bed voor de verloskundige!
Wij kunnen nu onze slag slaan door onze maatschappelijke meerwaarde te bewijzen. Als we het nu laten varen is over 5 jaar de eerstelijns verloskundige (met de keuzevrijheid voor de vrouw) verdwenen. We zullen het nu zelf moeten doen!
Sinds enkele weken is de Zorgpad module voor alle Onatal gebruikers beschikbaar… Maar wat vind jij eigenlijk? Weg met het Zorgpad? Is het een instrument dat de 1e lijn verloskunde helpt verdringen en keuzevrijheid beperkt… of zie jij dit juist als de kans om de discussie eenmalig goed en objectief te voeren? Deel hieronder jouw mening!
Helemaal mee eens!!
Verloskundigen Amsterdam Zuid
ik had het nog niet zo breed bekeken, maar ben het wel eens met Maria dat de kans groot is dat op deze manier de eerstelijns verloskunde volledig zal verdwijnen
Verloskundigen Praktijk Aalten
de spijker op de kop!
'Vroedvrouwen in Verbinding' (VIVE)
Helemaal mee eens Maria, goed om deze tegenreactie hier te lezen. Voor een behoud van sterke eerste lijn. Namens alle verloskundigen van Geboortecentrum Amsterdam
Geboortecentrum GEEL
Precies!
Verloskundigen Amsterdam Zuid
Joepie! Fijn om eindelijk verstandige woorden op Onatal te lezen. Ik word ziek van het gejuich over het ‘Zorgpad’. Zitten zwangeren daarop te wachten? Om een pad te moeten gaan lopen dat de ‘deskundigen’ voor haar hebben uitgestippeld? Denk het niet.
Vroedvrouwenpraktijk van der Hoopstraat
Fijn dat er nog collega’s ook zo denken! Wij spreken over “de client centraal” maar vervolgens ontstaan er algemene zorgpaden, een overdaad aan protocollen, niet omdat we dan betere zorg gaan verlenen maar op basis van angst, angst om verantwoordelijkheid te nemen. Onze taak is te werken op basis van ervaring en vertrouwen, de fysiologie te bewaken en de moeder te sterken in het vertrouwen in haar eigen kracht.
Dat vang je niet in een zorgpad maar met zorg op maat, opgebouwd voor iedere individuele zwangere.
Praktijk voor verloskunde Schoonhoven
Helemaal mee eens! Een ‘schot’ doet ook zijn werk, namelijk fysiologie laten blijven wat fysiologie is. Met zorgpaden wordt een gezonde zwangere al half het medische circuit ingetrokken. Goede samenwerking is heel belangrijk wanneer er problemen bij een zwangere dreigen/zijn. Laten we met zijn allen aan díe samenwerking bouwen! Wanneer wij eerstelijns verloskunde willen behouden zullen we heel goed op ons tellen moeten passen.
Praktijk voor verloskunde Schoonhoven
De vrijheid van de zwangere om de plaatst van de bevalling te kiezen is geen vrijblijvendheid voor zorgverleners. (Uitspraak van het Europese Hof voor de rechten van de mens, december 2012).
Ik ben ervan overtuigd dat de triage in de eerste lijn hoort. De tweede en derde lijn, met alle respect voor hun opleidingsniveau en werk, is daar niet voor opgeleid. Hun opleiding en positie van hun werk, ten midden van alle pathologie, leent zich daar niet voor.
Een zorgpad komt alleen dan ten goede aan de zwangere, wanneer de eerste lijn de regie stevig in handen heeft en houdt. Maar zolang de eerste lijn onvoldoende wetenschappelijke tegenargumenten heeft en zich telkens laat begraven onder de uitkomsten van trials, zullen we steeds verder terrein prijsgeven. Laten we op z’n minst dat proces niet versnellen.
Ik zie maar weinig resultaten van onderzoek die goed voorspellend zijn voor onze eerstelijns populatie. Tenslotte vinden de meeste RTC’s – zeker de internationale- plaats in een cohort (2e en 3e lijn) dat weinig voorspellende waarde biedt en dus niet zomaar toepasbaar is in onze Nederlandse situatie omdat er sprake is van een preselectie bias.
Zorgpaden kunnen veel voordelen hebben. Echter zoals hiervoor gesteld is het risico zeer reëel dat er teveel gemedicaliseerd wordt en dus de geïnformeerde keuzevrijheid verdwijnt.
Verloskundigcentrum Zwanger & Zo