Er is veel te doen over het Zorgpad in de verloskunde de laatste tijd, maar niet iedereen staat te trappelen… Verloskundige Maria Hoenderdos vreest voor de medicalisering van zwanger zijn en voor de hele verloskunde: “Als we het nu laten varen is over 5 jaar de eerstelijns verloskundige (met de keuzevrijheid voor de vrouw) verdwenen”

Je sprak je onlangs vrij sterk uit tegen het zorgpad, waarom is dat?

Omdat het ervoor zorgt dat er onnodig medicaliserend naar ‘iedere’ zwangere gekeken wordt.

Jij pleit juist voor meer ‘schotten’ in de verloskunde, wat bedoel je daar precies mee?

Ik bedoel ‘ver’schotten, dat betekent substitutie van zorg. Zolang het in de eerste lijn kan, blijft het in de eerste lijn. Waar nodig komen er consulten in het midrisk gebied (meconium, pijnstillingswens, langdurig gebroken vliezen). Bewezen is dat er dan de minste kans is op (onnodige) ingrepen. En dat zonder verschil in sterfte. Dit geeft dus de meeste gezondheidswinst. En de laagste kosten!

Hoe kunnen we het aantal onnodige ingrepen het beste beperken?

Door continuiteit van zorg.

Denk je dat de eerste lijn teveel over zich heen laat lopen?

In zekere zin wel. Wij mogen best meer overtuigd zijn van onze eigen waarde en daarvoor gaan staan. De daadwerkelijke begeleiding gebeurt door de verloskundige (80% in de tweede lijn bevalt met de klinisch verloskundige). Daar hoort dan ook de regie om te zorgen dat 1-op-1 gewaarborgd blijft.

Wat zou jij in een ideale wereld voor systeem willen zien?

Tja…laagrisico-zwangerschappen bij de verloskundige, midrisk zwangerschappen samen met de klinisch verloskundige. Gynaecologen voor de ingrepen en de hoog risico zwangerschappen. Alle verloskamers voorzien van bad en lachgas. En altijd een bed voor de verloskundige!

Wij kunnen nu onze slag slaan door onze maatschappelijke meerwaarde te bewijzen. Als we het nu laten varen is over 5 jaar de eerstelijns verloskundige (met de keuzevrijheid voor de vrouw) verdwenen. We zullen het nu zelf moeten doen!

Sinds enkele weken is de Zorgpad module voor alle Onatal gebruikers beschikbaar… Maar wat vind jij eigenlijk? Weg met het Zorgpad? Is het een instrument dat de 1e lijn verloskunde helpt verdringen en keuzevrijheid beperkt… of zie jij dit juist als de kans om de discussie eenmalig goed en objectief te voeren? Deel hieronder jouw mening!