Kraamzorg dreigt uit het basispakket te worden gehaald. Reden voor kraamverzorgers om tot actie over te gaan met de [Facebookpagina Meerwaarde van kraamzorg](https://www.facebook.com/pages/Meerwaarde-van-Kraamzorg/1430155423899880?fref=ts) waar iedereen zijn verhaal kwijt kan. Inmiddels hebben duizenden verloskundigen, gynaecologen en natuurlijk vaders en moeders hun verhalen gedeeld en deze week gaan de kraamverzorger naar Den Haag om deze aan te bieden aan de Tweede Kamer. Onatal sprak Siska de Rijke van de Beroepsvereniging van de kraamzorg:

Wat is er precies aan de hand?

“Eind vorig jaar deed minister Schippers van VWS een oproep aan het Nederlandse volk bij Buitenhof (iedere zondagochtend op radio 1, red.), namelijk: denk eens mee, Nederland, we moeten nog 300 miljoen bezuinigen op de zorg, waar zullen we dat eens vandaan halen? Toen kwamen er 800 reacties, 49 gingen over kraamzorg. Die mensen vonden dat zwanger worden een bewuste keuze is en dat kraamzorg geen medische zorg is. Ze zeiden ook dat ze kraamzorg in het basispakket onzin vonden omdat ze daar zelf nooit gebruik van zouden maken, omdat ze oud waren of geen kinderen wilden. ”

En toen?

“De minister heeft die paar reacties jammer genoeg serieus genomen en is toen een advies gaan aanvragen bij het Zorginstituut Nederland. Het Zorginstituut adviseert de regering over wat wel en niet in het basispakket moet. In april kregen wij een brief van het Zorginstituut of we langs wilden komen en uit wilden leggen waarom kraamzorg toch in het pakket moest blijven en of we dat ‘even’ wetenschappelijk konden onderbouwen, maar ja, wat is dat nou voor een rare vraag, er IS gewoon niet zo veel wetenschappelijk onderzoek, dus ga dat eerst maar eens doen, minister!”

Waarom een Facebook actie?

“Toen dachten wij: dit gaat de verkeerde kant op, we moeten iets doen voordat kraamzorg helemaal uit het basispakket verdwijnt. Wij hebben bedacht om de mensen die er dagelijks mee te maken hebben aan het woord te laten. De gemiddelde leeftijd van kraamverzorgers is ongeveer 42, dus die zitten allemaal op Facebook! Die luisteren op zondagochtend echt niet naar Buitenhof. En jonge ouders zitten ook op Facebook, dus dat is echt hèt medium om mensen te bereiken. Dus toen hebben we een pagina gemaakt met de oproep dat mensen hun verhaal daar achter konden laten, wat kraamzorg heeft betekend voor ze, zowel voor de professionals in de geboortezorg, zoals verloskundigen en gynaecologen, maar natuurlijk ook voor de ouders. Dat hebben we geweten, want we hebben inmiddels echt duizenden reacties binnen!”

Hanneke schrijft bijvoorbeeld:

“Voor mij betekende mijn kraamverzorgsters dat ze grond onder mijn voeten boden in een periode dat ik die zelf absoluut niet voelde. Niet alleen bij de eerste, ook bij de tweede en de derde kraamperiode toch weer de wereld op z’n kop.”

Verloskundige Lammy schrijft:

“Zelf ben ik verloskundige en recent heb ik weer eens ervaren dat een kraamverzorgster het verschil kan maken. Een pas bevallen vrouw werd drie uur na de bevalling niet lekker (ik was nét weg gegaan omdat alles goed leek). De kraamverzorgster heeft me gebeld en de kersverse moeder is in shock naar het ziekenhuis gebracht. Wie weet hoe dit zonder ervaren en goed geschoolde kraamzorg was afgelopen. Kraamzorg hoort in het basis pakket!”

Siska: “Dus geen mensen die zeggen ‘o, zo lekker, een weekje verwend worden’, maar verhalen van mensen die zeggen ‘als er geen kraamzorg was geweest was mijn kind er misschien niet meer geweest’. Kraamverzorgers zijn zo belangrijk, ze observeren, ze registreren, en het geeft vrouwen de tijd om bij te komen van de bevalling. Die verhalen hebben we verzameld en daar hebben we de eerste versie van een rapport van gemaakt. Dat rapport gaan we 13 november aanbieden aan Politiek Den Haag. Iedereen die mee wil om ons een steuntje in de rug te geven is van harte welkom!”

Ook je verhaal delen of andermans verhalen lezen? Lees verder op Meerwaarde van Kraamzorg!