Het Onatalblog is jarig: we bestaan alweer 1 jaar. Tijd voor taart, maar ook voor een evaluatie, want we schrijven het voor jullie, de lezers, dus we willen zo graag weten wat jullie willen lezen! Daarom hebben we een top 5 van meest gelezen blogs gemaakt en onderaan dit blog staat een enquête, laat ons weten wat jij wil lezen!
Op nummer 5: ons interview met Ömer Sarioglu, de enige mannelijke verloskundige van Turkse afkomst in Nederland.
“Het is nog steeds een vak waar ik met veel liefde en passie mee bezig ben. Elke bevalling, elke zwangere, elk kraambed heeft zijn eigen bijzonderheden, daardoor blijft het steeds boeien. Het is wel een vak waar je voor de volle honderd procent voor moet gaan, het is niet iets dat je even kan uitproberen. Je ziet mensen tijdens de climaxen van hun leven, heel veel climaxen, pijn, vreugde, soms verdriet, allemaal hele grote hoogtepunten waar je wel tegen bestand moet zijn.” Lees verder: http://www.onatalblog.nl/news/view/270
Suzanne reageerde hierop met:
“Lieve Omer ik vergeet nooit meer dat ik galstenen had en niemand mijn dienst over kon nemen… maar daar was de reddende Omer. Dat is inderdaad passie voor de verloskunde!”
Maar jullie zijn ook erg bezorgd over de toekomst van jullie vak, vandaar dat op nummer 3&4 twee populaire blogs staan over hoe het verder moet met de verloskunde, met op nummer 4 ons interview met Beatrijs Smulders die oproept tot Actie:
Shared Care is een leugen!
Veel verloskundigen maken zich de afgelopen weken zorgen over de toekomst van de verloskunde in Nederland. Verloskundige Beatrijs Smulders roept op om allemaal samen te komen op de landelijke actie-bijeenkomst op 11 april a.s. “ Het is tijd voor een nieuwe wind, ook binnen de KNOV. Het is de hoogste tijd voor een keihard ander geluid.” (lees hier verder: http://www.onatalblog.nl/blog/shared-care-is-een-leugen)
Verloskundige Marjolein Maas reageerde hierop:
“Ik vind het zo’n illusie dat wij al jaren proberen om met de gynaecologen samen te werken. Ons vakgebied heeft allebei met verloskunde te maken, maar daar is dan alles mee gezegd, fysiologie is het tegenovergestelde van pathologie! Laten we onze energie niet steken in een samenwerkingsverband te zoeken met hen, maar om nou eens egoïstisch te zijn en naar onszelf te kijken: wat vinden wij belangrijk voor onze zwangeren en hoe behouden we onze autonomie. Door al onze energie hierin te steken worden we vanzelf sterker en richten we ons veel meer op de zwangeren. Kom allemaal 11 april, het is belangrijk!”
En ook op de derde plaats gaat het over de samenwerking tussen de eerste en de tweede lijn, ons interview met verloskundige Nel Hagens over het voortbestaan van de onafhankelijke verloskunde:
Strubbelingen tussen de eerste en tweede lijn laaiden onlangs weer op naar aanleiding van een brief die de NVOG rondstuurde aan haar leden. Daarin pleit de NVOG ondermeer voor een regisseursrol voor de gynaecologen voor het hele geboorteproces. Ergens anders propageert de NVOG dat alle eerste kinderen in een ziekenhuis zouden moeten worden geboren. Verloskundige Nel Hagen maakt zich ernstig zorgen over het voortbestaan van de goede verloskundige zorg in Nederland waarbinnen vrouwen op een veilige manier kunnen bevallen, met wie en hoe en waar ze dat maar willen. (lees hier verder: http://www.onatalblog.nl/blog/goede-zorg-en-vrije-keuze-voor-zwangere)
Verloskundige Marjolein van Pelt reageerde als volgt:
“Ook ik zie de medicalisering van zwangerschap en bevalling binnen sluipen. En dat is al jaren aan de gang. Er wordt steeds meer geprotocolleerd zodat je elkaar beter aan afspraken kunt houden en de kwaliteit van zorg verbetert. Maar in de praktijk lijkt het, dat steeds meer zwangeren daardoor in de 2e lijn belanden. De angst gaat bij zwangeren, maar ook bij verloskundigen , steeds meer regeren. En dat is zo jammer. Een vrouw is prima in staat om haar kind te baren, maar als de zorgverleners om haar heen het al steeds over risico`s hebben en over “veiliger” in het ziekenhuis, hoe kun je dan als vrouw nog vertrouwen hebben in een goed beloop van je baring?”
Maar ons blog wordt natuurlijk ook door gynaecologen gelezen, gynaecoloog-in-opleiding Robert de Leeuw liet eens een ander geluid horen:
“Er is een verbazingwekkende toenemende stroom van boze, angstige en ongenuanceerde verloskundige in Nederland. Zonder op de details in te gaan van dit stuk wil ik een ieder attenderen dat het publieke platform niet de juiste plek is om de samenwerking in de verloskundige zorg in twijfel te trekken. Hoe kan een zwangere in Nederland zich ooit nog veilig voelen als haar verloskundige dit soort stukken schrijft en de gynaecoloog alleen maar zinloze ingrepen wil doen omdat hij daar geld mee wil verdienen?”
Wat jullie ook erg bezighoudt is het Zorgpad en de aanpassingen in Onatal die zijn gemaakt om aan de slag te kunnen met het Zorgpad. Ons interview met Gerardine Schenk hierover staat op nummer 2 van meest gelezen blogs:
“Per 1 oktober start ‘Rondom’; het samenwerkingsverband tussen de 1e lijn in Haarlem en het Kennemer Gasthuis. Een intensieve samenwerking waarbij ook het Zorgpad wordt ingevoerd. Gezamenlijk zijn er nu maar liefst 29 verschillende ‘paden’ geschreven, die nog weer verder toegesneden kunnen worden op elke individuele zwangere vrouw. Gerardine Schenk van Praktijk aan het Spaarne ging vast aan de slag met de speciale software die Onatal hiervoor heeft ontwikkeld en legt uit wat er allemaal gaat veranderen: (lees meer: http://www.onatalblog.nl/news/view/290)
Stèfanie Raven-Giesen, verloskundige bij Verloskundigenpraktijk Zwanger&Zo, reageert:
“Hoe mooi zou het zijn als de eerste en tweedelijn overal zo goed gaan samenwerken? Dit kan alleen maar positief zijn voor de zwangere, de gezondheid van haar en haar (ongeboren) kind, en daarnaast ook heel prettig voor de samenwerking onderling. Het is bijna utopisch.
We zijn in onze regio hard aan het nadenken hoe dit vorm te geven, maar zijn helaas nog niet zover. Ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen wat dat betreft.”
Maar gelukkig valt er ook nog veel te lachen, want met stip op 1 staat onze 1 april grap:
Persbericht: onatal overgenomen door facebook
Na eerdere grote overnames als Instagram en Whatsapp wist Facebook eigenlijk al direct wat de volgende overname moest worden: Onatal.
Een gedeelte van de overname som wordt in aandelen uitbetaald en het andere gedeelte in contanten. Er is gekozen om het overname bedrag niet bekend te maken. (Lees hier verder: http://www.onatalblog.nl/blog/onatal-overgenomen-door-facebook)
Jullie reacties? Voornamelijk “hahahaha”!
Samenvattend maken we hieruit op dat jullie graag lezen over collega’s in de verloskunde, actuele ontwikkelingen binnen jullie vakgebied, wijzigingen in Onatal en af en toe lekker willen lachen. Klopt dat?
Laat het ons weten in onze enquête, duurt nog geen minuut om in te vullen, alvast heel erg bedankt!